(VIDEO) Ajdin Hrustić, 20-godišnje krilo Groningena, nije nikad dobio mjesto u nekoj omladinskoj selekciji reprezentacije BiH

Ajdin Hrustić, a 20 year old Australian-Bosnian midfielder/winger officially debuted in Eredivise, the top division in Netherlands, for FC Groningen on April 1, 2017 against AZ Alkmaar. He switched from Schalke 04 to FC Groningen in September 2014.

“Samir (Samir Memišević (23)) and I are very good friends. Since he was in Groningen, we are together every day. I am very happy about his presence here”, said Ajdin of his teammate, who is Bosnian.

Ajdin never capped for national team of Bosnia nor Australia

Even after he publicly admitted, a few years ago, that he wish to play for Bosnia & Herzegovina, there has been no contact from Bosnian FA !

“In spare time I have always followed our (BiH) national team. When I was playing at Schalke, even back then I always stressed that my biggest wish is to play for Bosnia. Well, I have not been contacted yet.
National team of Australia U-23 called me to play for them, but I still hope that a call from Bosnian national team will soon arrive to Groningen,” explained young Hrustić.

“Golčina” for young debutant

Hrustić scored his first ever professional goal today, in 15 minutes monstrously well-played (overall as pro 37 min in three games as a sub), he also had 100% passing (10 of 10), one key pass (created goal chance), one shot and goal – he was very active and dangerous, with 14 touches in these 15 minutes that were monstrous for young debutant. His performance was awarded 7,13 by WhoScored ! (All stats per WhoScored – A. Hrustic)

Trouble is his features and performances for Groningen this season are scarcely, if at all, registered in Bosnian media and FA!

 

 

Ajdin Hrustić, 20-godišnji vezni/krilni fudbaler, s posošima Australije i BiH, je debitovao za FC Groningen 1. aprila 2017 protiv AZ Alkmara, odigravši od tada samo tri tekme kao zamjena (ukupno 37 minuta – 20 min v. AZ, 2 min v. NEC, 15 min v. PEC), a svoj prvi profesionalni gol je postigao danas (16. april) u demoliranju PEC Zwollea s 5:1 – i to golčinu !
Imao je 15-minutni nastup iz snova, u kojem je bio vrlo aktivan s 14 dodira s loptom, 10 od 10 preciznih dodavanja, jedan “ključni” pas (pas koji prethodi eventualnoj asistenciji), te postignut gol sa 17 metara. (Statistika per WhoScored – A. Hrustić)

Ajdina bar u Australiji smatraju istinskim wunderkindom, i ne žele ga izgubiti za svoju repku. U međuvremenu, u bh. savezu za njega nisu zainteresovani, dok se u bh. medijima rijetko, ako ikako, spominje.

Nije igrao za Australiju !!!

Ne, nije igrao ni za U-23, ni U-21, ni za mlađe kategorije, ali oni ga uporno zovu pa je igrao na egzibicionom turniru u Španiji za tim koji zovu “Australian development squad”, i žele da u (skorijoj?) budućnosti, za početak, zaigra za U-23 selekciju, dok ga mediji i dole u Australiji, i u Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji smatraju Australijancem – za njih tu nema nikakve sumnje da je u sportskom smislu Australijanac i da će zaigrati za Austarliju !

ALI, prije 20-ak dana mali je ponovio ono što je i prije izjavljivao: “Australija me želi jako, ali ja jako želim BiH” ! 

Isto tako nije naivan i očigledno da nakon iskustva u Šalkeu, gdje mu nikad nisu dali doznanja da ne računaju na njega nego su ga prepustili njegovoj intuiciji i sopstvenoj procjeni o budućnosti u klubu, dečko ne želi izvisiti kad je u pitanju reprezentacija. Zato je vrlo pozitivan prema Australijskom savezu, te je za neke njihove medije izjavio da ga BiH želi također, što ipak nije slučaj.

Eh sad, poznajući našu fudbalsku etno-nacionalnu mafiju u savezu, te naše neobrazovane i nesposobne novinare, koji se u svojoj profesiji vode isključivo patriotizmom – što se manifestuje kroz slijepu poslušnost na press konferencijama i u intervjuima – ovaj mali će teško dočekati da se o njemu u BiH počne češće govoriti a kamo li poziv. Mada se mora priznati da novi selektor U-21, Vinko Marinović, nije bez trenerskog pedigrea i ima što je potrebno da svoju U-21 selekciju izvede na “zelenu granu”, to jest da je značajno unaprijedi.
Mnogi će reči da drugačije i ne može s obzirom da je ta kategorija u najslabijoj jakosnoj grupi evropskih reprezentacija, drugim rječima na dnu-dna, pa je jedini put na bolje. Ipak, prije će biti da je zbog toga izazov mnogo teži, i da za takav poduhvat treba imati ideju, stručnost, energiju i autoritet.
Može li Marinović odoliti lobijima, da li će svoj tim sastavljati od najperspektivnijih fudbalera, bez obzira koliko ih dolazi iz BiH klubova, koliko iz klubova iz inostranstva; baš to će biti prvi važan test za novog selektora U-21, a sad možda i Ajdin Hrustić koji jedva čeka da ga se neko iz BiH sjeti.
Za to vrijeme, od Mehmeda Baždarevića neče dobiti poziv sigurno, osim ako se uskoro ne nametne kao starter u klubu i ne odigra bar jednu (polu)sezonu kao starter.

Bilo bi šteta da izgubimo Ajdina Hrustić već sad, jer ko zna, možda za koju godinu bude dovoljno dobar da može nositi dres seniorske (A) selekcije bh. repke.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s