Kibe, kol’ko košta poziv na probu u kadetsku selekciju ?

Danijel Jelisić i Malik Memišević su i dalje potpuno nevidljivi za selektorsko oko “bosanskog Murinja”, kako po bh. portalima od milja nazivaju “najuspješnijeg bh. selektora”, ćelu iz okoline Tuzle – Sakiba Saketa-Kibeta Malkočevića- Malkću !

Dvije prijateljske tekme protiv Makedonske U-17 selekcije Sakib Malkočević će iskoristiti za provjeru nekih novih klinaca iz bh. klubova i klubova iz okruženja. Među njima će se nači i nekoliko klinaca iz evropskih klubova.

Ništa neobično, na prvi pogled – anonimni klinci rođeni 2001, iz domaćih fudbalskih klubova Sarajevo, Željo, Široki, ili klubova iz okruženja poput Dinama, Crvene Zvezde, Vojvodine, itd., okupili su se u kampu u Zenici (?) nakon čega će odigrati dvije probne tekme s vršnjacima Makedonije negdje u toj zemlji.

Nešto neobičnije postaje tek kad se pogledaju imena igrača i klubova iz evropskih zemalja. Ne samo što je broj igrača iznimno mali – svega četvorica iz četiri kluba – nego se radi o klubovima za koje teško da je iko ikad čuo.
To, naravno, ne mora ništa značiti, radi se o klincima od 15-16 godina, ali kad se pokuša malo istražiti situacija oko ova četiri nova imena na spisku i njihova četiri kluba (takmičarski status, veličina i renome, organizacija, historija i takve stvari) priča odjednom postaje nešto interesantnija. Malo se šta može pronaći i doznati – osim, recimo, da se ne može doznati ništa, što je razumljivo pošto se radi o marginalnim klubovima, koji nemaju omladinske akademije ili je produkcija školovanih mladih igrača bilo kakve kvalitete potpuno, apsolutno, totalno i skroz beznačajna.

Kako je onda naš “Ćelavi Murinjo” uspio napraviti informiranu odluku o tome ko jeste a ko nije svojim talentom i potencijalom zaslužio poziv za ove probne tekme ?

Npr., Sakib Malkočević je sebi pronašao centarfora u Belminu Ridžalu (2001. godište) iz malog seoskog italijanskog kluba Abano Calcio, koji je trenutno na sigurnom putu da ove sezone ispadne iz četvrte lige (posljednji su u Serie D – C), i koji nema akademiju za mlade igrače, nego jedva da imaju jedan tim viška, koji nije određen starosnom kategorijom, i koji je praktično i omladinski i drugi i rezervni tim u jednom !

Šesnaestogodišnji Belmin Ridžal je inače prošao kroz juniorske timove Breše i Kijeva, ali se u njima zadržavao veoma kratko, da bi prošlo ljeto (u junu 2017) ostao bez kluba. Tek prije tri sedmice, dakle u januaru 2018, se uspio priključiti Abanu, što znači da je mladi centarfor bio bez klub i treninga pod stručnim nadzorom više od pola godine, a što je za njegov uzrast nimalo kratko razdoblje.

Ali ko zna, tek mu je 16 godina, i jednog dana možda nekim čudom izraste u novog Edina Džeku – mislim, malo je vjerovatno ali nije nemoguće, je li tako ? 

Šta bi moglo biti ako bude, u ovom trenutku nije ono što intrigira, nego su to okolnosti pod kojim je ovaj potpuno anonimni junior, bez ikakvog juniorskog fudbalskog pedigrea, iz malog beznačajnog provincijskog kluba sa najudaljenijeg ruba italijanskog fudbala, uspio zainteresovati svevidečeg i sveinformiranog Saketa, Kibeta, Murinja, Sakiba Malkočevića, selektora U-17 selekcije BiH !?

Otkud mu njegovo ime, kako je čuo da ovaj mladac uopšte postoji – sumnjam da ga je “pratio” s obzirom da mali nije imao klub od juna do februara, sumnjam da mu je neko poslao podroban skautski izvješta – dakle, koliko košta da se jedno takvo ime nađe na spisku ovog bosanskohercegovačkog Murinja ?

Možda je Ćelavi Sakib vidovit, da nije tuzlanski vrač ?
Nije ?! Nisam ni mislio….

Ipak…. kako sam već napisao, ovaj šesnaestogodišnji centarfor nije imao klub od juna prošle godine, što je više od pola godine – za Belminov uzrast to nije nimalo kratko razdoblje bez treninga, to je, onako od oka, jedno četvrtina njegove dosadašnje fudbalske karijere !?
Boga mi, blago onda Belminu – kad je tako malo potrebno da se dođe do dresa sa grbom N/FSBiH !

U međuvremenu, šesnaestogodišnji Malik Memišević, centarfor juniora Werdera iz Bremena (SV Werder Bremen U-17), i jedan od najboljih strijelaca svog uzrasta u Njemačkoj već dvije sezone za redom, može samo sanjati da jednog dana na njegovu adresu stigne poziv bh. Ćelavog Murinja !?!

Slijedeći je Hamza Gigovic (rođen 29.06.2001), igrač sredine terena juniorske selekcije švedskog Vasalunds IF, kluba koji je na seniorskom nivou netom ispao iz treče lige te zemlje (takmičenje je završeno u novembru 2017). Doduše, kao i svi ostali švedski klubovi i ovaj ima kakvu-takvu školu fudbala, pa tako da nekakva produkcija mladih igrača postoji, pitanje je samo koliko kvalitetna.

(Još je nešto zanimljivo u vezi ovog kluba i Mlakočevićevog (nepostoječeg) skautinga. Naime, u istoj selekciji (timu) sa novopečenim reprezentativcem naše zemlje, Hamzom, igraju još dva Bosanca, oba 2001 godište, ali za razliku od Hamze ovu je dvojicu malo teže “skautirati” jer ih je teže raspoznati – jedan se zove Mladen Novaković a drugi Dejan Vitković. Posebno je zanimljiv Dejan, koji je, kažu, iznimno talentiran golman !)

Kao i u slučaju novog reprezentativnog centarfora, Belmina, i ovdje jedan ničim izazvan igrač, Hamza Gigović, ima prvenstvo nad jednim drugim, koji se može pohvaliti mnogo večim potencijalom i pedigreom – radi se o Danijelu Jelisiću, Nikolinom bratu koji je i sam bivši omladinski reprezentativac BiH.

Za razliku od Hamze, kojeg je Sakib nekim “proviđenjem” pronašao u švedskom četvoroligašu, Danijel se od početka bavljenja fudbalom školuje u jednoj od najuspješnijih akademija u evropskom fudbalu, Bayrnu iz Minhena, i tamo su mišljenja da se radi o vanserijskom talentu.
Zato je od jula 2017 Danijel, koji je do tada kao šesnaestogodišnjak (rođen februar 18, 2000) nastupao sa svojim vršnjacima za mlađe juniore (Bayern U-17), promovisan u selekciju starijih juniora (Bayern U-19), gdje se snašao, kako se i očekivalo, više nego odlično, pa je i odigrao večinu minutaže u takmičenju gdje su igrači od njega stariji u prosjeku i do dvije godine !

I opet je Danijel ili potpuna nepoznanica u krugovima oko omladinskih selekcija bh. repke ili ga se ignoriše namjerno – kako drugačije objasniti, kako shvatiti, ovo bizarno ponašanje nazovi-struke, i nevjerovatno izostavljanje jednog od najistaknutijih juniorskih talenata velike i iznimno uspješne Bayernove akademije !?
Da je stvar bizarna da bizarnija ne može biti pokazuje i činjenica da Malkočević cijelo vrijeme poziva jednog drugog, sad već bivšeg, mlađeg juniora Bayerna (U-17)Denila Badzaka, koji se za razliku od Danijela nije apsolutno nipočemu isticao u svojoj kategoriji u Bayernu, zbog čega su u akademiji odlučili da mu prije četiri sedmice uruće ispisnicu (sada je član Augsburga U-17).
Teško je očekivati da ovakav razvoj situacije može imati bilo kakvog uticaja na reprezentativni status ovog već neko vrijeme standardnog reprezentativca Sakibove U-17 selekcije.

Bar još jedan od ostale dvojice “stranaca”, koji će se naći na ovoj provjeri, zauzima mjesto koje bi trebalo pripadati Jelisiću. Radi se o Emelu Haliloviću (2001. godište), zadnjem veznom u selekciji mlađih juniora (U-17) njemačkog drugoligaša SV Sandhausen. Tu je još i Edin Muratović (2001. godište), igrač odbrane za mali danski klub SönderjyskE (SE Jugend selekcija), koji je u seniorskoj kategoriji trenutno član prve danske lige, ali bez značajnih uspjeha u svojoj historiji.

Odnos našeg selektora prema Danijelu Jelisiću i Maliku Memiševiću je jedna od sramnijih epizoda u nikad prekinutoj drami našeg odnosa prema igračima iz brojne dijaspore, čija se radnja vrti oko prljavih intriga, besramne korumpiranosti, lobističkih i menađerskih šema, nepotizma i kronizma, što se u konačnici najdrastičnije manifestiralo u svim izgubljenim majstorima evropskog fudbala a počinjalo neobjašnjivim ignoriranjem potencijalnih zvijezda – od Ibrahimovića, preko Rakitića, Jedvaja, Kovačića, Marina, Gudelja, Seferovića, Handanovića, Jakupovića, Halilovića, pa sve do ovih dana i nekih novih možda-budućih-zvijezda poput Arnela Jakupovića, Hadžikića, Burnića, i ekstraordinarnih talenata Malika Memiševića i Danijela Jelisića.

Belmin Ridžal, godište 2001, centarfor, Abano Calcio

Belmin Ridžal, godište 2001, centarfor, Abano Calcio

Malik Memišević, godište 2001, centarfor, Werder Bremen

Malik Memišević, godište 2001, centarfor, Werder Bremen

Advertisements

One thought on “Kibe, kol’ko košta poziv na probu u kadetsku selekciju ?

  1. Pingback: Je li moguće, Malik Memišević konačno pozvan u selekciju U-17 !?! | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s