Podmlađivanje A selekcije

Potpuno odsustvo objektivnost je glavna karakteristika našeg Internet “novinarstva”, koje prati fudbal i bh. repku. Pristrasnost, selektivno obračanje pažnje, između ostalog, glavne su osobine mnogih kritičara, koji imaju različita mišljenja o mogućim promjenama igračkog kadra i potencijalnim kandidatima.

Pojavljuju se tekstovi u kojim se procjenjuju naši reprezentativci, od veterana do budućih. Neki golobradi mladići su već “strašna pojačanja” iako su tek okusili profesionalni fudbal, drugi podjednako dobri i perspektivni opet nisu.
Dobar primjer je Semir Štilić, iza kojeg je dobrih 4-5 godina međunarodnog iskustva u profesionalnom fudbala, a tek jedna osrednja ili solidna sezona, ova prošla u Visli iz Krakova i poljskoj ligi koja je za Semira, pokazalo se, definitivno više nego “plafon” – ipak se našao neko ko ga opisuje na Internetu naslovom “Ako je iko zaslužio poziv u reprezenntaciju BiH, onda je to ovaj igrać” (Štilić).
To znači da mnogi još uvijek nisu u stanju da prepoznaju da naša selekcija više nije ona od prije 10 ili 15 godina, kad su svi mislili da su Musić, Hrgović, Hujdurević, Bešlija, svjetska klasa.
S druge strane su tu fatalistička, “pukovnik il’ pokojnik”, preseravanja, krajnje neobjektivnih, euforičnih i pristrasnih kritičara i autora na mnogobrojnim “portalima” i blogovima. Ni jedni ni drugi ne pomažu nikome, ni selektoru, ni čitaocima, ni navijačima, da steknu uvid u mogućnosti naših sadašnjih i budućih igrača. Potpuni bullshit !
Jedina razlika između “main stream” medija i blogera je u tome što blogeri nisu obavezni slijediti profesionalnu etiku i novinarski kod, pa je njihova neobjektivnost i pristrasnost njihovo pravo na slobodno mišljenje.

Međutim, nisu svi tekstovi uslovljeni izlivom “patriotizma” u mozak autora, ima ljudi koji pokušavaju analizom i argumentima opravdati svoj izbor igrača, i bez obzira da li se mi složili sa njihovim mišljenjem i izborom ili ne, takvi pregledi su prihvatljivi. Na Reprezentacija.ba se ovih dana može pročitati jedan veoma dobar tekst (U napad na EURO 2016 sa novim snagama ovo su najbolji debitanti koji ocekuju svoj poziv u zmajeve) o podmlađivanju repke. Za razliku od nekih tekstova sa ovog portala, u kojim su se autori bavili (re)izborom selektora, ovaj i slični tekstovi koji se bave isključivo igračima, potencijalnim reprezentativcima, mladim talentima i slično, su razlog zašto ovu stranicu vrijedi posjetiti, kao dobar izvor relevantnih i aktuelnih informacija.
Što se tiče samog teksta, autor se osvrnuo na desetak iskusnih, odnosno mladih fudbalera, kandidata, koji su po njegovom mišljenju zaslužili poziv ili su najbliži A selekciji.

Ne bih se složio:
– da je vranješ u opasnosti da ispadne iz repke, odnosno da ne pronađe neki solidan angažman;
– da nema sigurnog mjesta za Anela Hadžića, bar među 23 igrača;
– da Zukanović to mjesto ima osigurno među 23-25 igrača, pogotovo ako Bunoza ostvari dobar transfer i konačno počne konkurisati za lijevog beka;
– da bi se u skorije vrijeme mogao nametnuti Sead Hajrović, prije svega jer je otišao na posudbu u prilično slabu švicarsku drugu ligu;
– da je Prcić zaslužio da bude bliži A selekciji od Vrančića;
– da je Hajradinović bolja opcija od Bunoze za lijevi bok;
– da je Dilaver blizu A selekcije, i to zahvaljujući prelasku u lošiju mađarsku ligu i klub (Bešić je izuzetak).

Nije razumljivo izostavljanje slijedečih igrača:
– Marka Maletića,
– Andreja Modića,
– Radeta Krunića,
– Joze Špikića,
– Gordana Bunoze i
– Zlatana Alomerovića, koji je jedini solidan kandidat za novog golmana, koji bi bio rezerva Begoviću.

Slažem se u potpunosti:
– da Miske mora igrati, a da o završetko reprezentativne karijere treba i mora odlučiti samo on, uostalom poput svih legendi naše repke do sada, Kodre, Hibeta, Konje, Saketa (Salihamidžića), Bole i Barbareza, to jednostavno ne može i ne smije biti drugačije;
– da Ibričić, Vršajević i Avdukić više nemaju mjesto u reprezentaciji;
– da moramo imati zamjenu za tridesetogodišnjeg Mujdžu, veoma sklonog povredama, te da to ne može biti Vršajević ali može biti Stanić (ali i Vranješ);
– da moramo pronači dobrog golmana (ja tipujem na Alomerovića, ali i Tirića i Pirića);
– da Zolotić-Cimirot imaju izuzetan potencijal za blisku budućnost;
– da su Milošević i Arslanagić buduće zvijezde naše repke, ali i svjetskog fudbala.

Sušić je zaista najavio podmlađivanje, a šta to znači, odnosno šta je selektor namjerio da uradi, mislim da niko pa ni on sam ne zna. Kao selektor, Sušić je najslabija karika repke – ni psiholog, ni pedagog, ni taktičar, ni karizmatičan, ni ambiciozan, ni motivisan, ni menađer, ni vođa, Sušić je tek poštar repke, i to loš !

Osim toga, imao je selektor priliku pred svjetsko prvenstvo najaviti podmlađivnje, i to tako što je mogao u onih famoznih “rezervnih šest”, umjesto ohrndalih nižerazrednih igrača koje je uvrstio na spisak, pozvati šest super-talentovanih i perspektivnih klinaca iz U-21, poput Modića, Maletića, Grahovca, Cimirota, Zolotića i Hodžića ili Đurića. Oni svakako ne bi ni otišli, ali bi dobili ogroman poticaj.

Znamo od ranije kako su igrači koji su dokazali i raskošan talenat, i veliku perspektivu, čak i dozu zrelosti, teško dolazili u priliku da dobiju poziv od Safeta Sušića. Znamo kako su se prijateljske tekme koristile doslovno nizašto ! Znamo i kako su brat Sead i njegova agencija Germania Sportagentur vrlo uticajni u određivanju novih kandidata (link Sušić je familiji i Hajduku donio milione – Avaz/Idex.hr ; Sukob Sušića i Džeke u poluvremenu utakmice BiH-SAD na Koševu – Avaz). Znamo i da savez taj posao obavlja samo djelimično, da su Jaha i Pirić nesposobni kadrovi, i da su “prespavali” mnoge naše klince iz dijaspore, često zaobilazeći djecu koja imaju “čudna” imena (jer nisu mogli pretpostaviti da tamo neki Kristijan ili Robert ili Nikola mogu biti porijeklom iz Bosne ili Bosanci bez obzira na etničko porijeklo).

A sad uzmimo, na primjer, nevjerovatan slučaj američkog reprezentativca Džulijana Grina, koji ima samo 19 godina i suigrač je Nikole Jelisića u napadu u rezervama Bajerna iz Minhena (Bajern II). Njega je Klinsman odveo u Brazil praktično kao debitanta, sa samo jednom prethodno odigranom prijateljskom tekmom, iako dečko u svojoj karijeri nije nije odigrao bukvalno ni minut za prvi tim u klubu. Debi za repku je imao protiv Meksika sa svega 18 godina, a onda ga je Klinsman uveo u igru u osmini finala protiv Belgije u 105. minuti, na šta mu se ovaj odužio prelijepim golom dvije minute kasnije, koji je amerikancima dao nadu da mogu stići rezultatski zaostatak, odnosno izjednačiti. To se zove podmlađivanje, a za to treba imati intelekt i stručnu sposobnost barem Klinsmana, a ne Safeta Sušića.
Klinsman je u Grinu vidio budućnost bez obzira na mladost i neiskustvo, ustvari on mu je dao priliku da stekne iskustvo za igranje u reprezentaciji i na slijedeći m svjetskim prvenstvima. Sušić, s druge strane, se jedva odlučio na dvojicu dvadesetjednogodišnjaka koji su već bili iskusni u igranju na najvišem klupskom nivou.
Pa ko je sad tu pametniji Klinsman ili Sušić, odnosno koja je reprezentacija ostvarila bolji rezultat, Klinsmanova ili Sušićeva !?!
Sada je pitanje od milion konvertibilnih maraka da li će ikad Nikola Jelisić, koji igra sa Grinom u napadu Bajerna II, a kotira kod klupskih stručnjaka, prije svega legendarnog Rumenigea, kao talentovaniji i perspektivniji igrač, ikad biti kontaktiran od strane saveza ili pozivima u neku selekciju, bez obzira što Jelisić očajnički šalje poruke preko medija da želi igrati samo za reprezentaciju BiH !?! Ili će biti još jeddan u nizu tankovića, halilovića, seferovića ?

Opasnost je da ovo Sušićevo šizofreno i pompezno najavljeno podmlađivanje, donese više štete nego koristi. Na kome će se kola slomiti, vidjećemo.
Možda umjesto kozmetičkih promjena, u vidu nepozivanja ionako odavno potpuno nepotrebnih igrača poput Avdukića, Ibričića, Vršajevića, stvarno bude nekih bitnih promjena. Prije svih blizu kraja reprezentativne karijere su Medunjanin, Mujdža i Spahić.
Ali da ne bude zabune, Miske nije, naprotiv još uvijek je potreban timu, baš kako je Sušić sa 35 godina, i to kao član tek drugog tima PSG-a, bio potreban Ivici Osimu u kvalifikacijama za svjetsko u Italiji i kasnije na samom takmičenju !
Upravo je Reprezentacija.ba jedno od rijetkih mjesta gdje se o Misketu piše sa uvažavanjem i simpatijama. Tako i u ovom njihovom tekstu koji se bavi upravo podmlađivanjem repke, autor smatra da je Miske itekako potreban timu, te da je svojim igrama u Brazilu dokazao da još uvijek može da igra na visokom nivou, na koji nas je navikao u posljednjih 11 godina. Naravno, u ovom tekstu ima dosta mišljenja i prijedloga s kojim se uopšte ne slažem, a pokušaću da pojasnim zašto dalje u članku. Takođe ću navesti i neke od potencijalnih reprezentativaca koje je autor sa Reprezentacija.ba zaboravio ili nije smatrao da zaslužuju da se nađu na njegovoj listi.

IGRAČI

U ovom momentu, od svih kandidaa za repku, jedino bi Mario Vrančić i Gordan Bunoza bili “značajna pojačanja”, sve ostalo je golobrada omladina, a među tim omladincima prije svih Marko Maletić i Sanjin Prcić. Po svemu sudeči, prije svega na osnovu pripremnih tekmi, da će Deni Milošević i Andrej Modić kad počne sezona biti značajno uključeni u prvi tim Standarda odnosno Milana, tako da su i oni vrlo blizu A selekcije. Andrej Modić je nakon nekoliko nastupa u pripremama već izazvao pravu euforiju među navijačima Milana, a Inzagi ima namjeru da ga vodi na turneju po USA, što znači da će ga definitivno zadržati u prvom timu za ovu sezonu – osim toga, Italijani izvještavaju kao se Modić posebno istakao igrajuči poziciju playmaker-a, pored svoje prirodne pozicije zadnjeg veznog i organizatora iz dubine vezne linije.
Tu je i momak koji je inaće prilično nevidljiv za naše portale – Rade Krunić ! Momak igra krilo u srpskoj ligi koja je iste jačine kao i Sušićev glavni izvor HNL. Zašto onda igrač koji je standardan U-21 reprezentativac BiH i jedan od najtraženijih mladih ofanzivaca iz srbijanske lige u Evropi, nije na radaru bar medija koji prate sve oko reprezentacije ?!
Dva največa transfera iz naše lige ove godine su Nermin Zolotić i Srđan Grahovac, koji su za razliku od Radeta Krunića nešto češće spominjani, ali kao i Krunić ukoliko ode vani (Holandija, Belgija) moraju se prvo malo dokazati kako bi došli do A repke. Srđan Grahovac nije nastupio u prvom kolu austrijske bundeslige zbog nekih administrativnih problema, ali se očekuje njegov debi već u drugom kolu, najkasnije u trečem.

Sada bih prije svega želio navesti nekoliko igrača čija se imena često povlače po tekstovima domaćih sportskih Internet magazina, ali bez mnogo osnova, odnosno bez logike i argumenata. Nije isključeno da su ti tekstovi nekad i naručeni, pa nije ni čudo da zvuče kao promotivni materijal ili reklama. Pritisak na Sušića da se neki od njih nađu na spisku je bio zaista veliki i prilično iritantan. Jednog je čak uključio u “rezervnih šest” za svjetsko prvenstvo. Posebno se istiću petorica igrača od kojih su trojica ušli u dvadestsedmu, dvojica u dvadesetdevetu. Njihova forma mada u posljednje vrijeme jeste solidna, ipak nije mjerilo s obzirom da igraju u slabim ligama, za slabe klubove.
Istina, kada bi to bili momci od nekih 19-20 godina, onda bi možda njihova forma i učinak sami po sebi bili dovoljni da ih se ozbiljno uzme u obzir, ovako….

Evo tih najčeščih primjera:NISU POJAČANJA


Štilić Semir (27), ofanzivni vezni
Visla

Iza njega je dobrih 4-5 godina međunarodnog iskustva u profesionalnom fudbala, a tek jedna osrednja ili solidna sezona, ova posljednja u Visli iz Krakova i poljskoj ligi, koja je za Semira, pokazalo se definitivno, više nego “plafon”!
Ipak se našao neko ko ga opisuje na Internetu naslovom “Ako je iko zaslužio poziv u reprezenntaciju BiH, onda je to ovaj igrać” (Štilić).
Krajnje nekorektno !


Ajdin Mahmutović (29), napadač
Teplice

Kao i Semir u Poljskoj, Mahmutović je prije povrede imao dobru polu-sezonu u češkoj prvoj ligi, za koju neki misle da je dovoljno jaka da da starijeg potencijalnog reprezentativnog napadača.

Ajdin je u Teplicama 6 sezona, i ovo je učinak: 2008/09 25 tekmi, 5 golova, 3 asist.; 2009/10 29 tekmi, 7 golova, 1 asist.; 2010/11 29 tekmi, 11 golova, 0 asist.; 2011/12 21 tekma, 8 golova, 1 asist.; 2012/13 29 tekmi, 12 golova, 6 asist.; 2013/14 12 tekmi, 10 golova, 2 asist.

Nije loše, ali evo samo tri kratka komentara.
Prvo, zar je tolika razlika u kvaliteti između te lige i naše Premijer lige, pa da se odjednom nakon jedine sezone u kojoj je ovaj naš napadač uspio zabiti deset golova, smatra boljom opcijom od najboljeg strijelca iz našeg prvenstva ?!
Drugo, zar je Mahmutović bolja opcija od, recimo, mladog Amera Bekića iz Premijer lige. Pa više je golova u svojoj kratkoj karijeri zabio Nemanja Bilbija sa svega 23 godine, nego Mahmutović u 29. godini. Da mu je 20-ak godina pa da kažemo da je za početak i sazrjevanje Češka idealno mjesto, pa hajde – kao što je bila, recimo, za Edina Džeku, ili danas za mlade reprezentativce Ajdina Čajića i Mladena Veselinovića.
Treče, zar igrač koji tek u dvadesetdevetoj godini, nakon 3-4 osrednje sezone u slabašnoj ligi, zaista ima mjesta u jednoj od najboljih svjetskih reprezentacija ?!?


Ermin Zec (27), napadač
bez kluba – posljednji je bio Genčer

Za mene je ovaj igrač potpuno isti kao i Avdija Vršajević – neuobičajno brz, ali bez tehnike, najobičniji trkač bez vještine sa loptom ili bez nje. Tip igrača koji su se nekad cijenili, a kod nas, izgleda, još uvijek ima nogometnih kritičara koji to cjene. Samo kad se sjetim Šaranovića, koji je igrao za moj voljeni klub Sarajevo – neponovilo se. E, danas u repki imamo Vršajevića, a sutra bi mogli imati i Erminovog buraza Asima Zeca, koji je isti, potpuno. Na to još i fizički zastrašujuće liči na Avdiju Vršajevića i Edina Višću – k’o da su tri brata blizanca. Kad smo već kod Višće, nije ni on puno bolji, i daleko od toga da će ikad završiti u Arsenalu, kako fantaziraju na domaćim sportskim Internet stranicama. Ipak se Višća pokazao mnogo učinkovitiji od Vršajevića i Ermina Zeca, i mogao bi napraviti solidnu karijeru.

Ermin je bez kluba od početka juna, a Genčer se nije pretjerano nasekirao i ponudio mu novi ugovor – pitam se zažto, ‘be mu miša !?
Kad ono danas, procurila vijest da ga želi Štutgart !? Navodno, super-talentirani mladi srpski reprezentativac Filip Kostić iz Groningena im je preskup (2,2 mil. funti per Transfermarkt), dok je Zec mnogo jeftinija opcija, prenosi jedna naša popularna sportska Internet stranica.
Nije Zec jeftiniji, on je džaba jer više nema klub, dok je bio vezan za Genčer koštao je 2,65 mil. funti, što je više od Kostića, zato bi za Štutgart jedini trošak bio njegov eventualni ugovor.
Elem, ako se nekim čudom i nađe u Štutgartu, a ja mu želim svu sreču ovog svijeta, treba tamo i da se odrađuje posao, dobije i sačuva mjesto u timu – ako mu sve to pođe za rukom ja ću ugasiti jedan blog !

Gotovo identična situacija kao sa Mahmutovićem, osim što je Zec nastupao za repku, i to bez ikakvog uspjeha. Safet Sušić, sasvim opravdano, nije popuštao ogromnim pritiscima medija da u repku vrati Zeca. Dok su pritisci da se pozove Mahmutović prestali nakon što se teško povrijedio, mediji su o Zecu nastavili frentično pisati skoro do samog polaska za Brazil, što ga je, valjda, i navelo da ga uvrsti u “rezervnih šest” igrača pred samo prvenstvo.. Nekoliko posljednjih sedmica prošle sezone smo u domaćim Internet magazinima mogli pročitati budalaste naslove poput “Zec zabio Galati, na potezu je Pape”, kao da jedan Erminov gol vrijedi tri Ronaldova, ili “Šest lakih komada – uspješna sezona našeg napadača”, ma stvarno ? Ako je to uspješna sezona, šta onda kažemo za napadača koji zabije 15 ili 20 golova svake sezone.
A čime je zaista Zec zaslužio toliku frku – 6 golova, i to postignutih tek u posljednjih 10-ak tekmi, za napadača u, za evropske prilike, osrednjem turskom prvenstvu, učinak su koji se jedva može ocijeniti prolaznom ocjenom, 2- u najboljem slučaju.
Možda je i najvažnije to da će već početkom godine ući u dvadestosmu godinu, zatim da se bliži tridesetim a još u Turskoj nije odigrao sezonu u kojoj je zabio više od 6 golova, u Hrvatskoj je uspio u dvije sezone zabiti 14 pa 11 golova.
Kad se sve sabere i oduzme, onda je medijska kampanja da se Zec vrati u repku potpuno besmislena, a može biti i štetna !


Eldin Adilović (29), napadač
Samsun (druga turska liga)

Adilović je bio najbolji strijelac u dvije sezone Premijer lige, zatim je prešao u Tursku 1. ligu (to je ustvari druga liga), gdje je uspio postiči 15 golova u 30 tekmi. Odmah su se raspisali domaći komentatori i nahvalili ga do mile volje. Tražen je i poziv u repku, ali je Sušić, na sreču, ostao gluh na budalaštine.
Igrač koji u dvadestdevetoj uspije u jednoj sezoni u turskom osrednjem drugoligaškom timu postići 15 golova je star za reprezentaciju, blago rečeno, i samo bi usporio iznalaženje pravog rješenja za napad – mladog napadača, na duže staze.


Edin Cocalić, (27), štoper
Makabi Haifa

Ko o njemu ima informacije ?!Pitanje je kako autori mnogih promo tekstova o ovoj petorici zamišljaju našu repku, kakvu je žele gledati u budućnosti – možda kakva je bila prije 7-8 ili 10 godina kad je Admir Raščić oduševljavao Muzurovića, a Veldin Muharemović bio desni bek, ili kad su svi tražili poziv za Zajka Zebu, nazivajući ga “draguljem” jer je “oduševio” u jednoj sezoni u Kamazu u drugoj ruskoj ligi, pa kad je zaigrao protiv Malte, koju smo najedvite jade pobjedili 1:0 na Koševu, nije uspio spojiti 10 pasova !
(Na toj tekmi se konačno provalio i Sabahudin Topalbečirević Baho, da je na državnoj televiziji ustvari produžena ruka Ahmeta Pašalića, “Pjane” i ostale mafije iz saveza. Kad se taj savez urušio a Pjano “pao”, Pašalić je potpuno NESTAO, a Bahu su zaskočili novinar i kamera “60 minuta” u njegovoj kancelariji, nakon čega ga je uprava uhvatila sa privatnim ugovorima između Pašalića i njega, te saveza i televizije, naravno bez znanja televizije. Tada je i dobio nogu s posla ali je nekako izbjegao zatvor, iako se enormno obogatio na uštrb saveza, televizije i poreza. Zato danas vedri-i-oblači sa svojom privatnom kompanijom, okolo po Balkanu.)
Ili još ranije kada nam je Šabić bio najbolji vezni, Mijo Katić beka, a pola NK Orašja odigralo bar po dvije-tri tekem, i tome slično.
Treba se nadati da je to nogometno vrijeme daleko iza nas, i svim se silama truditi da se više nikad ne ponovi !

A sad o pojačanjima i podmlatku:PRVA GRUPA: POJAČANJA ZA A SELEKCIJU


Mario VRANČIĆ (25), centralni vezni (ofanzivni vezni)
Padernborn

Mario Vrančić, kao u ostalom i njegov brat Damir nisu imali nikakvu sumnju gdje pripadaju, kad je u pitanju reprezentativni fudbal. Iako je igrao za sve omladinske selekcije Njemačke, te u svakoj bio kapiten, a osvojio i jedno veliko takmičenje, Mario je uvijek pripadao Bosnia i Hercegovini. (Pročitaj intervju, link iznad).
Kiker ga je proglasio za najboljeg veznog igrača druge bundeslige, a naslovi u njemačkoj štampi su pokazivali da je Mario ustvari najzaslužniji za uspjeh njegovog sadašnjeg kluba. Jedan naslov otkriva još nešto – “Povratak fudbalskog čarobnjaka” govori o tome koliko su u Njemačkoj cijenili Vrančićev talenat prije dvogodišnje stagnacije između 2011-e i 2012-e. Njegov učitelj Jirgen Klop je za Maria govorio da je najtalentovaniji fudbaler kojeg je gledao u životu ! (Mada sam mišljenja da je upravo ovaj stručnjak kriv za njegovu stagnaciju, pored povrede.)
Kapiten novog bundesligaša je najavio dolazak u Sarajevo (za juni, čini mi se !?) kako bi pokrenuo promjenu sportskog državljanstva, pa ga treba očekivati na jesen kao prvo pravo i veliko pojačanje naše repke !


Gordan BUNOZA (26), lijevi bek (štoper)
posljednji klub Visla – moguće destinacije Sanderlend, Palermo, Bazel

Na Reprezentacija.ba autor navodi mladog Hajradinovića (20), koji je tek debitovao za prvi tim prošle sezone. Radi se o prosječnom klubu u Slovačkoj prvoj ligi, koja je prošle sezone bila slabija od naše Premijer lige (per UEFA). Hajradinović sa svojih dvadeset godina i minimalnim iskustvom, u osrednjem slovačkom timu, na poziciji lijevog beka, nije ni blizu najboljem defanzivcu poljske prve lige, Gordanu Bunozi, koji igra lijevog beka (rijeđe po potrebi štopera), i koji je najtraženiji igrač te lige u Evropi. Zato će Bunoza najvjerovatnije napustiti Poljsku, a do sad su najviše interesa pokazali Sunderland, Basel i Palermo.

Inaće, Gordan Bunoza je igrač koji je potpuno izignorisan od strane naših pristrasnih medija. Upravo je ovih dana prava pomama na Internet portalima, koji oduševljeno i ponosno izvještavaju o potražnji za našim igračima na ostrvu. Zanimljivo je da niko nije ni spomenuo Gordana Bunozu u tom kontekstu, a kojeg Sunderland traži još od januara ove godine – dakle, Bunoza je povezan sa Engleskom mnogo prije Bešića, Višće i Vede.

Safet Sušić je ovom igraču nanio veliku nepravdu svojim izjavama, a uradio mu je potpuno istu stvar koju je uradio i Sanjinu Prciću.
Na žalost, samo je jedno mjesto gdje su pisali o nepravdi koja mu je počinjena od strane selektora, i to na opskurnom lokalnom portalu iz Ljubuškog, u kojem je inače i rođen.
Bunoza je baš kao i Prcić, omalovažen od strane njegovog “rođenog” selektora i to za največi sportski magazin u Poljskoj, dakle iz zemlje u kojoj nastupa.
Prcića je na isti način ocijenio nedovoljno kvalitetnim igračem za repku, u največoj novini zemlje u kojoj Sanjin igra, u francuskom L’Equip-u, uz to jednoj od najpoznatijih fudbalskih novina na planeti. Ima li goreg poteza protiv sopstvenog potencijalnog reprezentativca – kako je nakon ovog Prcić kotirao kod svog klupskog menađera, kod skauta, kod drugih novinara, samo on zna ! Pored toga je još i sam Prcić izrevoltiran neprimjereno reagirao.
Čak šta više, za razliku od Prcića, Bunoza je od strane novinara koji je razgovarao sa Sušićem ocijenjen kao jedan od najboljih stranih igrača u Poljskoj, što Prcić nije u Francuskoj. Odatle veliko čuđenje poljskog novinara kada je shvatio da Sušić smatra da Bunoza nema kvalitet za njegov tim, ali je pravo iznenađenje uslijedilo kada se ispostavilo da Sušić uopšte ne zna ni na kojoj poziciji ovaj igra !?!
A koje li ironije, čovjek igra lijevog beka koji nam je itekako trebao protiv Nigerije, nakon što Kolašinac odjednom više nije bio igrač za prvi tim. Jebi ga Sušić ga je “provalio”, Seo nema pas-igru i osječaj za gol !?!


Marko MALETIĆ (20), napadač (polu-špic)
Ekscelzior

Odličan početak ove sezone, u prvom timu Ekscelziora, Marko je obilježio sa barem po jednim golom na svim do sada odiranim pripremnim tekmama ! Ako tako uđe i u sezonu, odnosno ako odigra ovu sezonu kako je odigrao prošlu, sve osim poziva od strane Sušića bi bio skandal !

9 golova i 6 asistencija, i to samo sa 19 godina i samo u nešto više od pola sezone – to je bilans mladog napadač u prošloj sezoni u drugoj holandskoj ligi. Naprosto, to znači da je Maletić naš treči najefikasniji igrač, odnosno napadač i reprezentativac u prošloj sezoni. Samo su Džeko i Ibišević bili efikasniji od Maletića !
Osim toga, iako je prilično visok, Marko je u prošloj sezoni često igrao na poziciji polu-špica, što dovoljno govori o njegovim tehničkim sposobnostima, osječaju za zadnji pas i asistenciju.

Ako uzmimo za mjerilo Džekinu karijeru, onda je Marko sa 20 godina daleko perspektivniji nego je to bio Džeko sa svojih 20. Edin je tek stigao u Češku i čekalo ga je igranje u slabašnoj drugoj ligi, na posudbi u malom seoskom klubu.
Kada bi Maletić uspio dosegnuti samo pola od svega što je uspjelo našem i svjetskom najboljem napadaču Edinu Džeki, onda bi to bila velika karijera, a repka bi imala dostojnog nasljednika za Edina.
Marko je prošlu sezonu i gore navedenu zavidnu statistiku ostvario igrajući, kao i Džeko svojevremeno, na posudbi u malom drugoligašu, na posudbi iz Študgarta. Međutim, drfinitivno je napustio ovaj njemački klub, pa će ovu nadolazeću sezonu igrati kao novi napadač holandskog prvoligaša Ekscelziora. Na pripremama svog novog kluba Marko naprosto briljira, pa se može očekivati da će ova sezona za Marka biti bar približno važna i dobra kao što je za Edina bila njegova prva u Njemačkoj.
Sudeči po navedenom, mislim da Marko već ima mjesto bar trečeg napadača u repki, bez ikakve sumnje !


Milan ĐURIĆ (23), napadač
Čezena (Seria A)

Čezena se ove sezone takmiči u Seriji A, a menađer tima smatra da je naš mladi igrač spreman da predvodi napad svog tima, zato bi za Milana ovo moglo biti i vrijeme povratka u reprezentaciju.

“Milan je pripreme odradio fantastično, u prijateljskim utakmicama je uvijek imao važnu rolu, poznajemo se godinama, vrlo dobro zna šta hoću od njega, malo je igrača poput njega, napravit ću jednu paralelu, Milan je naš Luca Toni.” – Pierpaolo Bisoli, menađer Čezene

Gorostasni Milan ima nesreču da igra u Italiji, gdje sportiste njegove fizionomije ne vole gledati u fudbalu. Da mu je Sušić pružio priliku – nakon one 4 tekme za U-21, u kojim je zabio 6 golova uz 2 asistencije, od čega je samo njemačkoj selekciji, čija je odbrana bila sastavljena od bundesligaških prvotimaca (!), zabio 3 gola i asistirao za četvrti (za izjednačenje na 4:4) – ovaj je momak, možda, mogao nači malo bolji klub, i to izvan Italije, na primjer u Njemačkoj gdje su uvijek cijenili korpulentne centarfore. Reprezentacija bi pomogla Milanu, Milan bi pomogao repki – međutim, Sušić ga nikad nije ni pomislio pozvati na neku prijateljsku tekmu.
Šta bi bilo, kad bi bilo ….

Do ove sezone je Milan kao član Čezene često bio na posudbama, a to se u Seriji B uglavnom svodi na tromjesečne ili najduže polugodišnje posudbe, tako da je Milan u samo u prošloj sezoni morao proći kroz dva različita kluba, Trapani i Citadela. S obzirom na tu činjenicu, njegov učinak uopće nije loš – nije lako uklopiti se u igru dva a nekad i tri različita tima po sezoni, i opet imati neki učinak – prvo je za Trapani odigrao 13 tekmi (628 minuta) uz 3 postignuta gola, a zatim za Citadelu 15 tekmi (1038 minuta) uz 4 gola i 2 asistencije. Dakle, nije loše – jedna sezona, dva različita tima, 28 tekmi, 7 golova i 2 asistencije.
Isto tako treba imati na umu da nije isto kada napadača poput Milana, sa neobičnim fizičkim predispozicijama, pogotovo za italijanski fudbal, i neospornim golgeterskim talentom, opslužuje neki anonimni veteran iz veznog reda prosječnog drugoligaša, ili kada bi iza njega igrali Miske, Pjanić, Lulić, Salihović i ostali.
Uostalom, tako je bilo i kad je dolazio da igra za U-21 selekciju – uz talente kakvi su Stevanović, Višća i Grahovac, Milan je zabio 6 golova i napravio 2 asistencije u samo 4 tekme, dok je u to vrijeme u Italiji toliko golova davao za cijelu sezonu !
Šta bi bilo … da mu ovi velemajstori stvaraju šanse, a pored sebe ima svjetsku klasu u Edinu Džeki. Volio bih ga vidjeti kako bi se snašao …

Svakako bi mu par prijateljskih tekmi u repki pomoglo da stabilizuje karijeru, a tako bi i repka bila na dobitku. Ustvari, danas su šanse da se to desi nešto veče, s obzirom da ovu sezonu započinje kao bitan igrač svogmatičnog kluba Čezene, i s kojim će igrati u Seriji A.
Kako izgleda Milan se definitivno nametnuo svom menađeru/treneru, koji od njega očekuje da vodi napad Čezene, sada je još ostalo da se dobrim igrama i golovima nametne i Sušiću.


Dino ARSLANAGIĆ (21), štoper

Standard

Na ovom blogu ste mogli pročitati nekoliko tekstova o Arslanagiću, u kojim se mnogo agresivnije kritikuje anemičnost saveza i nezainteresovanost selektora, nego na bilo kojoj drugoj web stranici.
Ovih dana pojavljuju se naslovi kako u jesen repka dobija “strašno pojačanje”. Navodno Dino Arslanagić čeka papirre, a kad zaigra biće to “strašno pojačanje”. Prvo, niko ne zna da li porodica Arslanagić nakon Inzbruka, iz kojeg je otac, Arslanagić stariji, otišao poprilično nezadovoljan (i ljut na Sušića), jer je shavtio poziv u Austriju kao nešto vrlo hitno i s jasnom namjerom a i ispostavilo se ništa od toga). Dakle, zaista sumnjam da iko može tvrditi da zna dokle je Dino stigao sa promjenom svog mišljenja, a kamoli dokumenata !
Drugo, čak i da želi da promjeni sportsko državljanstvo, čak i da može zaigrati već u jesen, Dino Arslanagić nije, odnosno neče biti “strašno pojačanje”, bar još neko vrijeme – on je kao dvadestogodišnji odbrambeni igrač, štoper, u najboljem slučaju “strašan talenat” i “strašna perspektiva”. Bar je u toj procjena i Safet Sušić potpuno u pravu !
Treče, Dino je bio suviše mlad i neiskusan čak i po standardima svog kluba, odnosno tima Standarda, a to je bilo jasno kada su ovi započeli završno doigravanje u belgijskom šampionatu – liga za prvaka u kojoj Dino nije odigrao ni minute !
Njegova pozicija je takva da zahtjeva veče iskustvo da bi neko mogao tvrditi kako je igrač poput Dine “strašno pojačanje”. Treba još mnogo pure pojesti, da bi se moglo reči da je neko “strašan” ili “vrhunski” štoperi. Uostalom, nije li nas najmlađi štoper Bičakčić upravo koštao rezultata protiv Argentine, prije svega zbog svoje nezrelosti i neiskustva.
Uostalom ni belgijska repka, odnosno njihov selektor, se nisu baš zanimali za prebacivanje Arslanagića u A selekciju, pa i to je valjda neko mjerilo i za nas.

Dakle, prvo dokumenti, jer Dinu Arslanagića ne bi trebali izgubiti nipošto, a onda još pure da bi se igralo od prve minute u prvom timu repke, pored Šunjića, Bičakčića, Vranješa, Kolašinca.


Sanjin PRCIĆ (20), centralni vezni
Ren (Liga 1)

Sanjin je bio zaslužio bar neki nastup na prijateljskim tekmama još za vrijeme i pogotovo nakon kvalifikacija, ali svi znamo kako je to prošlo…
Ipak, pred početak kvalifikacija za EURO 2016, selektor Sušić je uvrstio Prcića na svoj spisak po prvi put !DRUGA GRUPA: PODMLAĐIVANJE A SELEKCIJE


Andrej MODIĆ (18), zadnji vezni (centralni vezni, playmaker)
AC Milan

Andrej Modić je ovu sezonu započeo kao prvotimac Milana, i zaista je već odigrao nekoliko pripremnih tekmi – nije ni bilo sumnje da će Pipo Inzagi, inače svog omiljenog vezistu iz podmlatka, gurnuti u vatru u svojoj debitantskoj sezoni kao menađer prvog tima.
Andrej Modić je nakon tih nekoliko nastupa u pripremama već izazvao pravu euforiju među navijačima Milana, a Inzagi ima namjeru da ga vodi na turneju po USA, što znači da će ga definitivno zadržati u prvom timu za ovu sezonu – osim toga, Italijani izvještavaju kao se Modić posebno istakao igrajuči poziciju playmaker-a, pored svoje prirodne pozicije zadnjeg veznog i organizatora iz dubine vezne linije.

Da li će isto uraditi i Safet Sušić ?

Andrej, defanzivni (centralni) vezista i njegov brat Mihael (16), ofanzivni vezista i krilni napadač, važe za največe talente italijanskog i evropskog nogometa. Mnogi stručnjaci daju mlađem Mihaelu čak i manju prednost.
Malkočević mu ne daje nikakvu prednost, nema ni poziva u repku U-17 – Sakib Mihaela ne ferma ni 2% !
Na žalost, uporno ignoriranje od strane Sakiba Malkočevića, ohrabrili su Italiju i Srbiju da ga pridobiju u svoje redove. Malkočeviću nije bilo dovoljno ni to što su brača dobila popriličnu medijsku pažnju i u BiH i u ex-YU, kao i u Evropi (posebno Italiji i Engleskoj), nije pomoglo čak ni to što je Andrrej Modić postao član a kasnije i kapiten U-19, ali sad i standardan član U-21 selekcije.
Doduše jedva je i Andrej dobio taj prvi poziv za U-19 od strane Karačića, a ubjeđen sam da ga je Jagodić pozivom u U-21 spasio od marginalizacije kod Karačića, a možda čak i bratove sudbine i potpunog ignoriranja. Tek nakon priključenja U-21 selekciji, dobio je kapitensku traku kad nastupa za U-19.

Treba istači da je svaki intervju Andrej iskoristio da naglasi koliko je ponosan što igra za svoju zemlju, zato je ignoriranje njegovog super-talentiranog brata (više od godinu i pol, od kako su obojica prešli u AC Milan) ništa manje nego skandal !

Elem, Andrej je oduševio Pippa Inzagija u omladincima Milana, kao u ostalom sve u klubu, navijače i italijanske medije. Kada je Pipo odredio prvi tim AC Milana za ovu sezonu, nije bilo nimalo neočekivano ili čudno što je i njegov učenik Andrej Modić priključen. Nema nikakve sumnje da će Andrej debitovati za prvi tim u toku sezone, možda već od prvog kola. Baš me zanima koliko će trebati Safetu Sušiću da ga “primjeti” ?!
Sreča pa je tu Vlado Jagodić koji dobro sarađuje sa Sušićem, pa ako Andrej počne dobijati više prostora u Milanu, za očekivati je da Jagodić nagovori Sušića da ga priključi A selekciji.

Ko zna, možda bi nastup Andreja za A selekciju naše repke mogao vratiti i mlađeg Mihaela pod našu zastavu.
Istina, samo debil može tog dečka izgubiti za repku, i to dok se svim silama borimo da dovedemo svu djecu koju možemo iz dijaspore, Malkočević je lokalno dijete svojom ignorancijom učinio Srbijanskim reprezentativcem !


Deni MILOŠEVIĆ (19), playmaker (krilo/krilni napadač (lijevo/desno))
Standard

Deni Milošević je pripreme za ovu sezonu započeo kao prvotimac Standarda, i na pripremnim tekmama je standardan u nastupima svog tima, a njegove igre, uz nekoliko golova i asistencija, su za najvišu ocjenu !

Gotovo ista situacija kao sa Andrejom Modićem. Deni je jedan od najtalentovanijh ofanzivaca u Belgiji i Evropi. NJegov otac Cvijan Milošević je legenda FK Sloboda Tuzla, a i dvojica stričeva/amidža su svi bili fudbaleri. Dakle, nikakvo čudo da je Deni fudbalski prodigy, wunderkind. Uz to za Denija nikad nije bilo sumnje za koju će zemlju igrati, te iako je igrao za sve uzraste belgijske repke do danas (do 19-e godine), bilo je potrebno samo da ga neko iz našeg saveza konačno pozove pa da se Deni odazove. Kaže da se vidi u selekciji U-21 kod Jagodića za sad, što opet govori i o njegovom karakteru. Ne traži mjesto u A selekciji, u prvom timu ili put na veliko takmičenje, ne traži više nego što misli da zaslužuje svojom zrelošću.
Jer Milošević Deni se ne gura u A selekciju, nego skromno izjavljuje da može pomoći Jagodićevom timu, međutim mislim da ne bi bilo pogrešno kada bi mu Safet Sušić odmah dao mjesto uz prvi tim, da ulazi s klupe i igrao povremeno. Jednostavno radi se o momku koji je super-talenat, i koji će ove sezone sigurno igrati za prvi tim Standarda, za koji je debitirao još prošle sezone sa jedva 18 godina.


Gojko CIMIROT (21), zadnji vezni (lijevi bek/lijevi vezni/centralni vezni)
FK Sarajevo

kad je Gojko u pitanju ne mogu biti objektivan jer igra za moj klub !
Ostavljam čitaocu da shvati kako hoće…
Cimirot je najbolji igrač Premijer lige, a to što još uvijek nastupa u BiH ne govori ništa loše o njegovim kvalitetima. Momak igra duboko u vezi ili po boku, i fakat je strašan igrač. Ipak bih volio da nakon ove sezone, ili čak na polusezonui u januaru, a radi repke, ode u jaču ligu. Iako već sad može među 20-ak igrača A selekcije, igranje u jačoj ligi bi ga do tog cilja dovelo mnogo brže.


Srđan GRAHOVAC (21), centralni vezni
Rapid Beč

Srđan Grahovac nije nastupio u prvom kolu austrijske bundeslige zbog nekih administrativnih problema, ali kako su najavili iz kluba, a menađer Rapida potvrdio, očekuje se njegov debi već u drugom kolu, najkasnije u trečem.

Kapiten mlade repke (U-21) napravio je solidan transfer u veliki austrijski klub. Predsjednik i menađer Rapida su izrazili veliko zadovoljstvo, a Srđana smatraju največim pojačanjem za ovu sezonu. To samo po sebi govori dovoljno. Moglo bi se očekivati da će Srđan od početka svoje prve sezone zaista i bude važan dio tima, i da će zahvaljujuči igranju u jačoj ligi brzo napredovati. Bez obzira, mislim da će Jagodić svog kapitena zadržati kao dio U-21 bar do dobne granice za U-21 nastupe, ali uz dobre igre nadam se da će i Sušić početi približavati Grahovca i A selekciji.


Nermin ZOLOTIĆ (20), zadnji vezni
Gent

Kao i Srđan Grahovac, Nermin je kao veliki talenat uspio izazvati upravu velikog belgijskog kluba da ga dovede u svoje redove. Njegova “prekomanda” iz U-21 u A selekciju će zavisiti od toga koliko će brzo napredovat u svom novom klubu.


Rade KRUNIĆ (20), krilo (krilni napadač (lijevo/desno))
FK Donji Srem

Krunić je iz malog lokalnog kluba FK Sutjeska iz Foče otišao u Donji Srem. Nakon debija za U-21 reprezentaciju, Rade je izjavio da je ispunio svoje snove. Ipak, ja se iskreno nadam se da se neče na tome zaustaviti. Naime, Rade je pokazao veliki talenat u prvoj ligi Srbije, a dobre igre su ga u januaru ove godine približile odlasku u Belgiju, odnosno Holandiju. Ako bi Rade Krunić uspio do početka ove sezone otiči u jaču ligu, vjerovatno bi bio bliže i A selkciji.


Jozo ŠPIKIĆ (20), štoper
NK Rijeka

Jozo je igrajuči za Široki bio jedan od najboljih štoper u našoj Premijer ligi, bez obzira na mladost. Prešao je u NK Rijeku, i za očekivati je da bude važan igrač za svoj novi tim. Na mene je ostavio utisak čuvajuči Edina Džeku – sigurno nije samo na mene.


Armin HODŽIĆ (19), napadač
NK Dinamo Zagreb

Armin je imao dobru sezonu u Želji, a prešao je u NK Dinamo Zagreb. Međutim, bojim se da nije u prvom planu za ovu sezonu, barem sudeči po tome što do sad nije bio član prvog tima na pripremnim utakmicama Dinama…


Bahrudin ATAJIĆ (20), napadač (polu-špic/krilni napadač)
Seltik

Bahrudin je igrajuči za mladi tim Seltika zaradio probu kod selektora Jagodića. Međutim, momak nije uspio da se probije u prvi tim SVOG KLUBA u toku prošle sezone, pa je posuđen u klub iz četvrtog nivoa engleskog fudbala. Mnogi su zamjerali Jagodiću što mu nije pružao više šanse, ali je to bilo potpuno neopravdano s obzirom da je bilo teško pratiti njegove igre, ali i moči procijeniti njegov kvalitet s obzirom na nivo fudbala koji je igrao na posudbi.
Međutim, Atajić je vračen sa posudbe i priključen prvom timu Seltika, a da li će tako ostati vidjećemo kad počne sezona.

Ako je to zaista ozbiljna namjera uprave i menađera Seltika, siguran sam da ni Vlado Jagodić neče ostati dužan mladom Atajiću. Potpuno sam ubjeđen da će on ponovo dobiti svoju šansu, ali i da će mu Jagodić sigurno pomoći da se približi A selekciji, ukoliko on i to zaista zavrijeđuje, odnosno zasluži.


Adis OMERBAŠIĆ (19), desni bek
Šalke

Povrijeđen – fraktura križnih ligamenata.

Adis je zamalo trebao poći stopama Seada Kolašinca. U podmlatku Šalkea ga smatraju svojim najtalentovanijim bočnim igračem, što nije nimalo zanemarljiv kompliment, s obzirom na kvalitet nekoliko posljednjih generacija mladih igrača koje je odškolovao Šalke.
Ukoliko nakon oporavka nastavi svoj intenzivan razvoj, ovaj momak će već za godinu-dvije biti na našem desnom beku !


Nikola JELISIĆ (19), polu-špic (krilni napadač/napadač)
Bajern Minhen

Igrač koji zavrjeđuje potpunu pažnju saveza, oba selektora (Jagodića i Sušića), svih medija i javnosti/navijača !

Prvo vam skerečem pažnju na nevjerovatan slučaj američkog reprezentativca Džulijana Grina, koji ima samo 19 godina i suigrač je Nikole Jelisića u napadu u rezervama Bajerna iz Minhena (Bajern II). Njega je Klinsman odveo u Brazil praktično kao debitanta, sa samo jednom prethodno odigranom prijateljskom tekmom, iako dečko u svojoj karijerinije nije odigrao bukvalno ni minut za prvi tim u klubu. Debi za repku je imao protiv Meksika sa svega 18 godina, a onda ga je Klinsman uveo u igru protiv Belgije u 105. minuti, na šta mu se ovaj odužio prelijepim golom dvije minute kasnije koji je amerikancima dao nadu da mogu stići rezultatski zaostatak. To se zove podmlađivanje, a za to treba imati intelekt i stručnu sposobnost barem Klinsmana, a ne Safeta Sušića.
Klinsman je u Grinu vidio budućnost bez obzira na mladost i neiskustvo, on mu je dao priliku da stekne iskustvo za igranje u reprezentaciji i na slijedečim svjetskim prvenstvima. Sušić se jedva odlučio na dvojicu dvadesetjednogodišnjaka koji su već iskusni u igranju na najvišem klupskom nivou.
Pa ko je sad tu pametniji Klinsman ili Sušić, odnosno koja je reprezentacija ostvarila bolji rezultat, Klinsmanova ili Sušićeva !?!
Sada je pitanje od milion konvertibilnih maraka da li će ikad Nikola Jelisić, koji igra sa Grinom u napadu Bajerna II, a kotira kod klupskih stručnjaka, prije svega legendarnog Rumenigea, kao talentovaniji i perspektivniji igrač, ikad biti kontaktiran od strane saveza ili pozivima u neku selekciju, bez obzira što Jelisić očajnički šalje poruke preko medija da želi igrati samo za reprezentaciju BiH !?!

Iako ga je u razvoju usporila veoma neugodna povreda, od prije nešto više od godinu i pol, ovaj mladi napadač je istinska zvijezda Bayernovog podmlatka, odnosno rezervi (Bajern II). Međutim, Nikolu često priključuju i prvom timu, tako da se od njega očekuje da uskoro i debituje, bar u kup takmičenju !
Nisam načisto kako Nikola stoji sa dokumentima, bojim se da bi to moglo ugroziti njegovo priključenje repki BiH, pogotovo znajuči kako sporo i nezainteresovano u savezu rade ovaj posao.
Jedno sam ipak potpuno siguran, to je da Nikola ima samo jednu želju – reprezentaciju BiH – momak je nekoliko puta javno, jasno i glasno poručio da ga interesira samo BiH!
Nadam se da će Jagodić odraditi ovaj posao, i da Nikola, pogotovo ako nastavi sa razvojem s dosadašnjim uspjehom, mora stići do A selekcije, bez obzira da li kroz U-21 ili direktno. Ako je zaista dobar kako tvrde u Bajernu, onda nas samo javašluk i ljenost naših birokrata i selektora mogu lišiti talenta ovog mladog napadača.
(* Nikola se preziva Jelisić a ne Jelišić, kako se moglo pročitati u tekstovima na domaćim Internet stranicama.)REZERVNA GRUPA: POJAČANJA ZA A SELEKCIJU


Eldin HADŽIĆ (22), lijevo krilo (krilni napadač)
Herkules (treča španska liga)

Potpuno je neobjašnjivo da Sušić još uvjek drži Miroslava Stevanovića na “radaru”, iako je njegova karijera doslovno zaustavljena pa čak ide unazad, sa propalom sezonom iza njega, dok za Eldina Hadžića koji se poslije teške povrede vratio u formu u potpunosti i napreduje, se nikad nije interesirao !
Nakon pola propale sezone u Sevilji, Miro je proveo sezonu na posudbi, prvo pola sezone u Elčeu u prvoj ligi ali nije igrao, a zatim pola sezone u Alavešu koji već nekoliko godina tavori na dnu druge ligu, i opet je igrao vrlo malo. S druge strane, Eldin je bio najbolji igrač do ove sezone relativno stabilnog drugoligaša Herkulesa, koji je na žalost proljetos ispao u treču ligu.

OK, normalno bi bilo reči, pošto će Herkules od jeseni igrati u trečoj ligi, igrači iz kluba u tom rangu obično nije za reprezentaciju, ali s obzirom da Eldin ima samo 22 godine, veliki talenat i izuzetno uspješnu sezonu, i to nakon teške povrede križnih ligamenata koja je zaustavila njegov razvoj, a na šta on nije mogao uticati, treba se nadati da je itekako u stanju još više napredovati. To bi trebao biti dovoljan razlog da ga selektor drži na oku.

Kao i u slučaju Milana Đurića, koji igra u drugoj italijanskoj ligi, druga pa čak i treča španska liga sigurno je jače takmičenje od druge turske lige.
Nakon teške povrede križnih ligamenata, Eldin se ipak se uspio vratiti polovinom 2012/13 sezone i stići s uspjehom odigrati za Herkules 11 tekmi (515 minuta), postići 2 gola i napraviti 2 asistencije. Već slijedeče sezone Eldin se potpuno vratio u odličnu formu, pa je za isti klub nastupio u 35 tekmi (2237 minuta), uz 9 golova i 4 asistencije.
S obzirom da su mu samo dvadesetdvije godine, te na ovaj izuzetan učinak za mladog krilnog igrača u relativno jakom takmičenju, ovom momku treba pružiti bar jednu priliku, u par prijateljskih tekmi !


Veroljub SALATIĆ (27), zadnji vezni
Grashopers

Igrač godine u Švicarskoj 2013, vezni igrač švicarske lige 2013, a kad su novinari pitali Sušića da li bi ga pozvao, ovaj je hladno odgovorio kako se taj najednom, mada je kasnije izjavio da će ga otiči lično gledati. To se naravno nije desilo.
Na žalost, Salatić pripada onoj grupi igrača koji su uvijek imali kvalitet za reprezentaciju, ali za koje niko u savezu i repki nikad nije znao niti je pitao. Za pretpostaviti je da se zbog imena uvijek smatralo da je iz Srbije, šta li. U svakom slučaju, Vero je bio član svih omladinskih selekcija Švicarske, skupio izuzetno veliki broj nastupa, te bio kapiten U-19, U-20 i U-21.
Kada se činilo da bi ga Sušić mogao priključiti timu za Brazil, s obzirom da je čitavu karijeru igrao na zadnjem veznom, a poznat je i kao karakterna osoba pa je odavno i kapiten svog tima, a nama je treba baš takav igrač, najednom su se pojavili trovači koji su ga optuživali za nešto za šta se čovjek ne može optužiti, da je odbijao da igra za BiH, da je želio da igra za Srbiju, ili da je želio da igra za Republiku Srpsku, postavljane su njegove slike na kojim nosi majcu sa “srpskim grbom” a ustvari je fotka fotomontaža u kojoj se na majci vidi grb Fudbalskog saveza Srbije, a i to je valjda zločin i grijeh, itd, itd.
Istina je posve drugačija. Vero je u vrijeme kada je zbog godina privodio kraju nastupe za U-21 Švicarske, uradio intervju sa nekim od vlasnika portala BH Fanaticos (koji je odavno promjenio svoju namjenu), i izjavio da je uvijek očekivao da ga pozovu iz N/FS BiH, te da je i u tom momentu, s obzirom da više nije mogao igrati za BiH U-21, bio spreman zaigrati za A selekciju ukoliko stigne poziv.
Ne samo da nije stigao od strane saveza ili selektora, nego niko ga nikad ni iz medija nije kontaktirao – čovjek nije postojao. S obzirom da sad svi znaju ko je i koliko je dobar, ne bi bilo kasno da mu se pruži prilika, bar dok mladi igrači malo stasaju.


Srđan STANIĆ (24), desni bek
NK Željo

Problematično mjesto u repki, u ovom momentu, je desni bek. Mujdža je odličan igrač, koji odavno zbog svojih staklenih kostiju nije u stanju odigrati jednu cijelu sezonu. Osim toga već je ušao u tridesete, zbog čega će sve teže biti računati na ovog momka. Dok se Adis Omerbašić ne oporavi te još malo sazrije, Stanić je poslije Vranješa jedini solidan desni bek na kojeg treba računati.


Jasmin ŠĆUK (24), vezni
Mlade

Jasmin je prošle sezone postao vrlo popularan u našim medijima i javnosti, zbog dobrih igara ali prije svega zbog relativno velikog broja postignutih golova, u 29 tekmi 12 golova bez asistencija (ukupno u 4 sezone 74 tekme, 17 golova bez asistencija). Ali to nije pravo mjerilo, prije svega jer Šćuk igra na poziciji zadnjeg i eventualno kao lijevi defanzivni bočni, pa je zato njegova statistika vjerovatno više proizvod okolnosti i specifične taktike. To je vrlo često karakteristika mnogih malih klubova iz malih i slabijih liga. Ne bih se usudio procjenjivati ga kao igrača na osnovu prošlosezonske statistike u ofanzivi, prosto jer je defanzivni igrač. Međutim, ukoliko napravi transfer u neku jaču ligu, a tamo nastavi sa dobrim igrama, teško će ga biti zaobići u budućnosti.


Haris HARBA (26), lijevi vezni (zadnji vezni)
Visočina

Iako je defanzvni vezni harba je slično Šćuku pokazao izuzetnu efikasnost, u 29 tekmi 12 golova i 6 asistencija (ukupno 55 tekmi, 14 golova, 6 asistencija). Teško je dati neku ocjenu ovakvog učinka, tim prije jer to ništa ne govori o njegovm kvalitetu i učinku kada igra na svojoj poziciji u defanzivi.


Enis NADAREVIĆ (26), lijevo krilo (lijevi vezni)
Genova (prošla sezona na posudbi u Bariju, ova sezona na posudbi u Trapaniju, oba u drugoj italijanskoj ligi)

Nakon duže povrede Nadarević se polako vratio u formu. Odigrao osrednju sezonu na posudbi u Bariju. Za ovog momka možda ipak nema mjesta na ovom spisku, bar za sad, ali sam ipak odlučio da ga spomenem. Možda još nije kasno za ovog krajišnika da, s obzirom da je relativno mlad, opet svojim igrama privlači pažnju najboljih italijanskih klubova, ne mora to biti opet Juventus, kao prije 2-3 godine, čak bi igranje za Genovu bio solidan napredak. Eventualno, dobri nastupi u Seriji A bi opravdali to što sam ga uvrstio među kandidate, a trebali privuči i pažnju Sušića.


Miroslav STEVANOVIĆ (22), desno krilo (desni vezni)
Sevilja (nije u planovima prvog tima ni za sezonu 2014/15 !)

Sušić još uvjek drži Miroslava Stevanovića na “radaru”, iako je njegova karijera doslovno zaustavljena pa čak ide unazad, sa propalom sezonom i po iza njega.
Nakon pola propale sezone u Sevilji, Miro je proveo sezonu na posudbi, prvo pola sezone u Elčeu u prvoj ligi ali nije igrao, a zatim pola sezone u Alavešu koji već nekoliko godina tavori na dnu druge ligu, i opet je igrao vrlo malo.

Stevanović je veliki talenat i još uvijek je veoma mlad, međutim mora pronači klub gdje će igrati redovno, pa makar u slabijoj ligi.
Od toga će zavisiti i njegov povratak u repku, a ja se iskreno nadam da će mu to poći za rukom !


Dejan BANDOVIĆ (30), golman
FK Sarajevo

Našao se na Sušićevom “rezervna šestorica” spisku za svjetsko prvenstvo. Ovaj golman posjeduje kvalitet da bude jedan od rezervnih golmana repke, iako prednost dajem golamnima mlade U-21 selekcije.IGRAČI ZA A SELEKCIJU KOJI JOŠ NISU KONTAKTIRANI A POTREBNI SU


Branimir HRGOTA (20), krilni napadač (napadač/krilo (lijevo/desno))
Borusija Menhengldbah

Ovih dana na pripremnim tekmama Hrgota je naprosto eksplodirao, tako da je sad mnogo lakše shvatiti odluku uprave kluba da ne preoda ovog igrača ni po koju cjenu. O talentu Hrgote se ne treba mnogo govoriti – treba govoriti o potpunoj nezainteresovanosti Safeta Sušića i zaduženih u savezu (Jaha i Pirić), koji prstom nisu mrdnuli kad je Hrgota u pitanju !?!


Zlatan ALOMEROVIĆ (23), golman
Borusija Dortmund

Biće šteta ako izgubimo ovog golmana ! Srbija ima problema sa golmanima, a Zlatan je rođen u Srbiji. Ako iz našeg saveza, uključujući i selektora, nastave ignorirati njegove poruke preko medija da želi igrati za BiH, onda će prihvatiti poziv iz Srbije ako do njega dođe. A doći će, prije ili kasnije, s obzirom u kakvoj su situaciji sa golmanima.

Da budem iskren, nisam siguran da naš savez i selektor uopće znaju za Alomerovića. Osim toga, mislim da Zlatan nema ni potrebne dokumente da bi mogao odmah nastupiti. Ima Njemačko i Srbijansko državljanstvo, a pošto ne mora mjenjati sportsko jer nije nastupao za neku od reprezentacija, potrebno je samo da dobije državljanstvo BiH. Međutim, u ovakvim slučajevima, a što znamo iz dosadašnjih iskustava, igrač ipak očekuje da mu se bar obeča pažnja i interes ako će već poduzimati korak koji mu mjenja i život i karijeru. Ni ja ne bih tražio ništa manje !
Mada imamo dva izuzetno talentirana golmana iz U-21, Tirić i Pirić, ipak bi Alomerović bio dobra opcija. bar dok ova dvojica malo sazriju kako bismo znali kolko mogu.


Dario DUMIĆ (22), štoper
Bronbi

Dario je djete Sarajeva, koje kao da ne postoji za naš savez i selektore (doduše odavno je nedostupan za mladu selekciju). Za mene je ne pozivanje ovog momka jedina Jagodićeva greška, a velika nepravda prema Dariju.
Svi znamo za njegov bjeg iz Norviča kako bi prisustvovao važnoj tekmi repke u Zenici. I to je bio jedan od razloga zbog čega ga je klub kasnije vratio u Dansku.
U danskom prvenstvu Dario igra standardno, što dokazuje broj nastupa za doslovno sve selekcije danske repke – osim A, za sad.Svi ovi momci zaslužuju barem malo pažnje od strane Sušića. Međutim, ja sam pesimista – Safet Sušić nije kalibar fudbalskog menađera/selektora tipa Klinsmana – ne vjerujem da će naš selektor biti u stanju da dobaci dalje od Prcića, Arslanagića i eventualno Vrančića, možda čak primjeti i Marka Maletića kad mu zatreba napadač. Iako će mu Armin Hodžić vjerovatno biti prva opcija, s obzirom na Sušićev odnos prema HNL-u i medijsku podršku Hodžiću, čak ako ovaj u slijedečoj sezoni i ne bude igrao za prvi tim Dinama. Ustvari, biće super ako uradi i toliko.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s