Nisu pojačanja

NISU POJAČANJA


Pitanje je kako oni koji slijedeče igrače smatraju adekvatnim pojačanjima za A selekciju zamišljaju našu repku, kakvu je žele gledati u budućnosti – možda kakva je bila prije 7-8 ili 10 godina kad je Admir Raščić oduševljavao Muzurovića, a Veldin Muharemović bio desni bek, ili kad su svi tražili poziv za Zajka Zebu, nazivajući ga “draguljem” jer je “oduševio” u jednoj sezoni u Kamazu u drugoj ruskoj ligi, pa kad je zaigrao protiv Malte, koju smo na-jedvite-jade pobjedili 1:0 na Koševu, nije uspio spojiti 10 pasova !
(Na toj tekmi se konačno provalio i Sabahudin Topalbečirević Baho, da je na državnoj televiziji ustvari produžena ruka Ahmeta Pašalića, “Pjane” i ostale mafije iz saveza. Kad se taj savez urušio a Pjano “pao”, Pašalić je potpuno NESTAO, a Bahu su zaskočili novinar i kamera “60 minuta” u njegovoj kancelariji, nakon čega ga je uprava uhvatila sa privatnim ugovorima između Pašalića i njega, te saveza i televizije, naravno bez znanja televizije. Tada je i dobio nogu s posla ali je nekako izbjegao zatvor, iako se enormno obogatio na uštrb saveza, televizije i poreza. Zato danas vedri-i-oblači sa svojom privatnom kompanijom, okolo po Balkanu.)
Ili još ranije kada nam je Šabić bio najbolji vezni, Mijo Katić igrao beka, a pola NK Orašja odigralo bar po dvije-tri tekem, i tome slično.
Treba se nadati da je to nogometno vrijeme daleko iza nas, i svim se silama truditi da se više nikad ne ponovi !Štilić Semir (27), ofanzivni vezni
Visla

Iza njega je dobrih 4-5 godina međunarodnog iskustva u profesionalnom fudbala, a tek jedna osrednja ili solidna sezona, ova posljednja u Visli iz Krakova i poljskoj ligi, koja je za Semira, pokazalo se definitivno, više nego “plafon”!
Ipak se našao neko ko ga opisuje na Internetu naslovom “Ako je iko zaslužio poziv u reprezenntaciju BiH, onda je to ovaj igrać” (Štilić).
Krajnje nekorektno !


Ajdin Mahmutović (29), napadač
Teplice

Kao i Semir u Poljskoj, Mahmutović je prije povrede imao dobru polu-sezonu u češkoj prvoj ligi, za koju neki misle da je dovoljno jaka da da starijeg potencijalnog reprezentativnog napadača.

Ajdin je u Teplicama 6 sezona, i ovo je učinak: 2008/09 25 tekmi, 5 golova, 3 asist.; 2009/10 29 tekmi, 7 golova, 1 asist.; 2010/11 29 tekmi, 11 golova, 0 asist.; 2011/12 21 tekma, 8 golova, 1 asist.; 2012/13 29 tekmi, 12 golova, 6 asist.; 2013/14 12 tekmi, 10 golova, 2 asist.

Nije loše, ali evo samo tri kratka komentara.
Prvo, zar je tolika razlika u kvaliteti između te lige i naše Premijer lige, pa da se odjednom nakon jedine sezone u kojoj je ovaj naš napadač uspio zabiti deset golova, smatra boljom opcijom od najboljeg strijelca iz našeg prvenstva ?!
Drugo, zar je Mahmutović bolja opcija od, recimo, mladog Amera Bekića iz Premijer lige. Pa više je golova u svojoj kratkoj karijeri zabio Nemanja Bilbija sa svega 23 godine, nego Mahmutović u 29. godini. Da mu je 20-ak godina pa da kažemo da je za početak i sazrjevanje Češka idealno mjesto, pa hajde – kao što je bila, recimo, za Edina Džeku, ili danas za mlade reprezentativce Ajdina Čajića i Mladena Veselinovića.
Treče, zar igrač koji tek u dvadesetdevetoj godini, nakon 3-4 osrednje sezone u slabašnoj ligi, zaista ima mjesta u jednoj od najboljih svjetskih reprezentacija ?!?


Ermin Zec (27), napadač
bez kluba – posljednji je bio Genčer

Za mene je ovaj igrač potpuno isti kao i Avdija Vršajević – neuobičajno brz, ali bez tehnike, najobičniji trkač bez vještine sa loptom ili bez nje. Tip igrača koji su se nekad cijenili, a kod nas, izgleda, još uvijek ima nogometnih kritičara koji to cjene. Samo kad se sjetim Šaranovića, koji je igrao za moj voljeni klub Sarajevo – neponovilo se. E, danas u repki imamo Vršajevića, a sutra bi mogli imati i Erminovog buraza Asima Zeca, koji je isti, potpuno. Na to još i fizički zastrašujuće liči na Avdiju Vršajevića i Edina Višću – k’o da su tri brata blizanca. Kad smo već kod Višće, nije ni on puno bolji, i daleko od toga da će ikad završiti u Arsenalu, kako fantaziraju na domaćim sportskim Internet stranicama. Ipak se Višća pokazao mnogo učinkovitiji od Vršajevića i Ermina Zeca, i mogao bi napraviti solidnu karijeru.

Ermin je bez kluba od početka juna, a Genčer se nije pretjerano nasekirao i ponudio mu novi ugovor – pitam se zažto, ‘be mu miša !?
Kad ono danas, procurila vijest da ga želi Štutgart !? Navodno, super-talentirani mladi srpski reprezentativac Filip Kostić iz Groningena im je preskup (2,2 mil. funti per Transfermarkt), dok je Zec mnogo jeftinija opcija, prenosi jedna naša popularna sportska Internet stranica.
Nije Zec jeftiniji, on je džaba jer više nema klub, dok je bio vezan za Genčer koštao je 2,65 mil. funti, što je više od Kostića, zato bi za Štutgart jedini trošak bio njegov eventualni ugovor.
Elem, ako se nekim čudom i nađe u Štutgartu, a ja mu želim svu sreču ovog svijeta, treba tamo i da se odrađuje posao, dobije i sačuva mjesto u timu – ako mu sve to pođe za rukom ja ću ugasiti jedan blog !

Gotovo identična situacija kao sa Mahmutovićem, osim što je Zec nastupao za repku, i to bez ikakvog uspjeha. Safet Sušić, sasvim opravdano, nije popuštao ogromnim pritiscima medija da u repku vrati Zeca. Dok su pritisci da se pozove Mahmutović prestali nakon što se teško povrijedio, mediji su o Zecu nastavili frentično pisati skoro do samog polaska za Brazil, što ga je, valjda, i navelo da ga uvrsti u “rezervnih šest” igrača pred samo prvenstvo.. Nekoliko posljednjih sedmica prošle sezone smo u domaćim Internet magazinima mogli pročitati budalaste naslove poput “Zec zabio Galati, na potezu je Pape”, kao da jedan Erminov gol vrijedi tri Ronaldova, ili “Šest lakih komada – uspješna sezona našeg napadača”, ma stvarno ? Ako je to uspješna sezona, šta onda kažemo za napadača koji zabije 15 ili 20 golova svake sezone.
A čime je zaista Zec zaslužio toliku frku – 6 golova, i to postignutih tek u posljednjih 10-ak tekmi, za napadača u, za evropske prilike, osrednjem turskom prvenstvu, učinak su koji se jedva može ocijeniti prolaznom ocjenom, 2- u najboljem slučaju.
Možda je i najvažnije to da će već početkom godine ući u dvadestosmu godinu, zatim da se bliži tridesetim a još u Turskoj nije odigrao sezonu u kojoj je zabio više od 6 golova, u Hrvatskoj je uspio u dvije sezone zabiti 14 pa 11 golova.
Kad se sve sabere i oduzme, onda je medijska kampanja da se Zec vrati u repku potpuno besmislena, a može biti i štetna !


Eldin Adilović (29), napadač
Samsun (druga turska liga)

Adilović je bio najbolji strijelac u dvije sezone Premijer lige, zatim je prešao u Tursku 1. ligu (to je ustvari druga liga), gdje je uspio postiči 15 golova u 30 tekmi. Odmah su se raspisali domaći komentatori i nahvalili ga do mile volje. Tražen je i poziv u repku, ali je Sušić, na sreču, ostao gluh na budalaštine.
Igrač koji u dvadestdevetoj uspije u jednoj sezoni u turskom osrednjem drugoligaškom timu postići 15 golova je star za reprezentaciju, blago rečeno, i samo bi usporio iznalaženje pravog rješenja za napad – mladog napadača, na duže staze.


Edin Cocalić, (27), štoper
Makabi Haifa

Ko o njemu ima informacije ?!


 


 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s