PRVA GRUPA: POJAČANJA ZA A SELEKCIJU

PRVA GRUPA: POJAČANJA ZA A SELEKCIJU


Mario VRANČIĆ (25), centralni vezni (ofanzivni vezni)
Padernborn

Mario Vrančić, kao u ostalom i njegov brat Damir nisu imali nikakvu sumnju gdje pripadaju, kad je u pitanju reprezentativni fudbal. Iako je igrao za sve omladinske selekcije Njemačke, te u svakoj bio kapiten, a osvojio i jedno veliko takmičenje, Mario je uvijek pripadao Bosnia i Hercegovini. (Pročitaj intervju, link iznad).
Kiker ga je proglasio za najboljeg veznog igrača druge bundeslige, a naslovi u njemačkoj štampi su pokazivali da je Mario ustvari najzaslužniji za uspjeh njegovog sadašnjeg kluba. Jedan naslov otkriva još nešto – “Povratak fudbalskog čarobnjaka” govori o tome koliko su u Njemačkoj cijenili Vrančićev talenat prije dvogodišnje stagnacije između 2011-e i 2012-e. Njegov učitelj Jirgen Klop je za Maria govorio da je najtalentovaniji fudbaler kojeg je gledao u životu ! (Mada sam mišljenja da je upravo ovaj stručnjak kriv za njegovu stagnaciju, pored povrede.)
Kapiten novog bundesligaša je najavio dolazak u Sarajevo (za juni, čini mi se !?) kako bi pokrenuo promjenu sportskog državljanstva, pa ga treba očekivati na jesen kao prvo pravo i veliko pojačanje naše repke !


Gordan BUNOZA (26), lijevi bek (štoper)
posljednji klub Visla – moguće destinacije Sanderlend, Palermo, Bazel

Na Reprezentacija.ba autor navodi mladog Hajradinovića (20), koji je tek debitovao za prvi tim prošle sezone. Radi se o prosječnom klubu u Slovačkoj prvoj ligi, koja je prošle sezone bila slabija od naše Premijer lige (per UEFA). Hajradinović sa svojih dvadeset godina i minimalnim iskustvom, u osrednjem slovačkom timu, na poziciji lijevog beka, nije ni blizu najboljem defanzivcu poljske prve lige, Gordanu Bunozi, koji igra lijevog beka (rijeđe po potrebi štopera), i koji je najtraženiji igrač te lige u Evropi. Zato će Bunoza najvjerovatnije napustiti Poljsku, a do sad su najviše interesa pokazali Sunderland, Basel i Palermo.

Inaće, Gordan Bunoza je igrač koji je potpuno izignorisan od strane naših pristrasnih medija. Upravo je ovih dana prava pomama na Internet portalima, koji oduševljeno i ponosno izvještavaju o potražnji za našim igračima na ostrvu. Zanimljivo je da niko nije ni spomenuo Gordana Bunozu u tom kontekstu, a kojeg Sunderland traži još od januara ove godine – dakle, Bunoza je povezan sa Engleskom mnogo prije Bešića, Višće i Vede.

Safet Sušić je ovom igraču nanio veliku nepravdu svojim izjavama, a uradio mu je potpuno istu stvar koju je uradio i Sanjinu Prciću.
Na žalost, samo je jedno mjesto gdje su pisali o nepravdi koja mu je počinjena od strane selektora, i to na opskurnom lokalnom portalu iz Ljubuškog, u kojem je inače i rođen.
Bunoza je baš kao i Prcić, omalovažen od strane njegovog “rođenog” selektora i to za največi sportski magazin u Poljskoj, dakle iz zemlje u kojoj nastupa.
Prcića je na isti način ocijenio nedovoljno kvalitetnim igračem za repku, u največoj novini zemlje u kojoj Sanjin igra, u francuskom L’Equip-u, uz to jednoj od najpoznatijih fudbalskih novina na planeti. Ima li goreg poteza protiv sopstvenog potencijalnog reprezentativca – kako je nakon ovog Prcić kotirao kod svog klupskog menađera, kod skauta, kod drugih novinara, samo on zna ! Pored toga je još i sam Prcić izrevoltiran neprimjereno reagirao.
Čak šta više, za razliku od Prcića, Bunoza je od strane novinara koji je razgovarao sa Sušićem ocijenjen kao jedan od najboljih stranih igrača u Poljskoj, što Prcić nije u Francuskoj. Odatle veliko čuđenje poljskog novinara kada je shvatio da Sušić smatra da Bunoza nema kvalitet za njegov tim, ali je pravo iznenađenje uslijedilo kada se ispostavilo da Sušić uopšte ne zna ni na kojoj poziciji ovaj igra !?!
A koje li ironije, čovjek igra lijevog beka koji nam je itekako trebao protiv Nigerije, nakon što Kolašinac odjednom više nije bio igrač za prvi tim. Jebi ga Sušić ga je “provalio”, Seo nema pas-igru i osječaj za gol !?!


Marko MALETIĆ (20), napadač (polu-špic)
Ekscelzior

Odličan početak ove sezone, u prvom timu Ekscelziora, Marko je obilježio sa barem po jednim golom na svim do sada odiranim pripremnim tekmama ! Ako tako uđe i u sezonu, odnosno ako odigra ovu sezonu kako je odigrao prošlu, sve osim poziva od strane Sušića bi bio skandal !

9 golova i 6 asistencija, i to samo sa 19 godina i samo u nešto više od pola sezone – to je bilans mladog napadač u prošloj sezoni u drugoj holandskoj ligi. Naprosto, to znači da je Maletić naš treči najefikasniji igrač, odnosno napadač i reprezentativac u prošloj sezoni. Samo su Džeko i Ibišević bili efikasniji od Maletića !
Osim toga, iako je prilično visok, Marko je u prošloj sezoni često igrao na poziciji polu-špica, što dovoljno govori o njegovim tehničkim sposobnostima, osječaju za zadnji pas i asistenciju.

Ako uzmimo za mjerilo Džekinu karijeru, onda je Marko sa 20 godina daleko perspektivniji nego je to bio Džeko sa svojih 20. Edin je tek stigao u Češku i čekalo ga je igranje u slabašnoj drugoj ligi, na posudbi u malom seoskom klubu.
Kada bi Maletić uspio dosegnuti samo pola od svega što je uspjelo našem i svjetskom najboljem napadaču Edinu Džeki, onda bi to bila velika karijera, a repka bi imala dostojnog nasljednika za Edina.
Marko je prošlu sezonu i gore navedenu zavidnu statistiku ostvario igrajući, kao i Džeko svojevremeno, na posudbi u malom drugoligašu, na posudbi iz Študgarta. Međutim, drfinitivno je napustio ovaj njemački klub, pa će ovu nadolazeću sezonu igrati kao novi napadač holandskog prvoligaša Ekscelziora. Na pripremama svog novog kluba Marko naprosto briljira, pa se može očekivati da će ova sezona za Marka biti bar približno važna i dobra kao što je za Edina bila njegova prva u Njemačkoj.
Sudeči po navedenom, mislim da Marko već ima mjesto bar trečeg napadača u repki, bez ikakve sumnje !


Milan ĐURIĆ (23), napadač
Čezena (Seria A)

Čezena se ove sezone takmiči u Seriji A, a menađer tima smatra da je naš mladi igrač spreman da predvodi napad svog tima, zato bi za Milana ovo moglo biti i vrijeme povratka u reprezentaciju.

“Milan je pripreme odradio fantastično, u prijateljskim utakmicama je uvijek imao važnu rolu, poznajemo se godinama, vrlo dobro zna šta hoću od njega, malo je igrača poput njega, napravit ću jednu paralelu, Milan je naš Luca Toni.” – Pierpaolo Bisoli, menađer Čezene

Gorostasni Milan ima nesreču da igra u Italiji, gdje sportiste njegove fizionomije ne vole gledati u fudbalu. Da mu je Sušić pružio priliku – nakon one 4 tekme za U-21, u kojim je zabio 6 golova uz 2 asistencije, od čega je samo njemačkoj selekciji, čija je odbrana bila sastavljena od bundesligaških prvotimaca (!), zabio 3 gola i asistirao za četvrti (za izjednačenje na 4:4) – ovaj je momak, možda, mogao nači malo bolji klub, i to izvan Italije, na primjer u Njemačkoj gdje su uvijek cijenili korpulentne centarfore. Reprezentacija bi pomogla Milanu, Milan bi pomogao repki – međutim, Sušić ga nikad nije ni pomislio pozvati na neku prijateljsku tekmu.
Šta bi bilo, kad bi bilo ….

Do ove sezone je Milan kao član Čezene često bio na posudbama, a to se u Seriji B uglavnom svodi na tromjesečne ili najduže polugodišnje posudbe, tako da je Milan u samo u prošloj sezoni morao proći kroz dva različita kluba, Trapani i Citadela. S obzirom na tu činjenicu, njegov učinak uopće nije loš – nije lako uklopiti se u igru dva a nekad i tri različita tima po sezoni, i opet imati neki učinak – prvo je za Trapani odigrao 13 tekmi (628 minuta) uz 3 postignuta gola, a zatim za Citadelu 15 tekmi (1038 minuta) uz 4 gola i 2 asistencije. Dakle, nije loše – jedna sezona, dva različita tima, 28 tekmi, 7 golova i 2 asistencije.
Isto tako treba imati na umu da nije isto kada napadača poput Milana, sa neobičnim fizičkim predispozicijama, pogotovo za italijanski fudbal, i neospornim golgeterskim talentom, opslužuje neki anonimni veteran iz veznog reda prosječnog drugoligaša, ili kada bi iza njega igrali Miske, Pjanić, Lulić, Salihović i ostali.
Uostalom, tako je bilo i kad je dolazio da igra za U-21 selekciju – uz talente kakvi su Stevanović, Višća i Grahovac, Milan je zabio 6 golova i napravio 2 asistencije u samo 4 tekme, dok je u to vrijeme u Italiji toliko golova davao za cijelu sezonu !
Šta bi bilo … da mu ovi velemajstori stvaraju šanse, a pored sebe ima svjetsku klasu u Edinu Džeki. Volio bih ga vidjeti kako bi se snašao …

Svakako bi mu par prijateljskih tekmi u repki pomoglo da stabilizuje karijeru, a tako bi i repka bila na dobitku. Ustvari, danas su šanse da se to desi nešto veče, s obzirom da ovu sezonu započinje kao bitan igrač svogmatičnog kluba Čezene, i s kojim će igrati u Seriji A.
Kako izgleda Milan se definitivno nametnuo svom menađeru/treneru, koji od njega očekuje da vodi napad Čezene, sada je još ostalo da se dobrim igrama i golovima nametne i Sušiću.


Dino ARSLANAGIĆ (21), štoper

Standard

Na ovom blogu ste mogli pročitati nekoliko tekstova o Arslanagiću, u kojim se mnogo agresivnije kritikuje anemičnost saveza i nezainteresovanost selektora, nego na bilo kojoj drugoj web stranici.
Ovih dana pojavljuju se naslovi kako u jesen repka dobija “strašno pojačanje”. Navodno Dino Arslanagić čeka papirre, a kad zaigra biće to “strašno pojačanje”. Prvo, niko ne zna da li porodica Arslanagić nakon Inzbruka, iz kojeg je otac, Arslanagić stariji, otišao poprilično nezadovoljan (i ljut na Sušića), jer je shavtio poziv u Austriju kao nešto vrlo hitno i s jasnom namjerom a i ispostavilo se ništa od toga). Dakle, zaista sumnjam da iko može tvrditi da zna dokle je Dino stigao sa promjenom svog mišljenja, a kamoli dokumenata !
Drugo, čak i da želi da promjeni sportsko državljanstvo, čak i da može zaigrati već u jesen, Dino Arslanagić nije, odnosno neče biti “strašno pojačanje”, bar još neko vrijeme – on je kao dvadestogodišnji odbrambeni igrač, štoper, u najboljem slučaju “strašan talenat” i “strašna perspektiva”. Bar je u toj procjena i Safet Sušić potpuno u pravu !
Treče, Dino je bio suviše mlad i neiskusan čak i po standardima svog kluba, odnosno tima Standarda, a to je bilo jasno kada su ovi započeli završno doigravanje u belgijskom šampionatu – liga za prvaka u kojoj Dino nije odigrao ni minute !
Njegova pozicija je takva da zahtjeva veče iskustvo da bi neko mogao tvrditi kako je igrač poput Dine “strašno pojačanje”. Treba još mnogo pure pojesti, da bi se moglo reči da je neko “strašan” ili “vrhunski” štoperi. Uostalom, nije li nas najmlađi štoper Bičakčić upravo koštao rezultata protiv Argentine, prije svega zbog svoje nezrelosti i neiskustva.
Uostalom ni belgijska repka, odnosno njihov selektor, se nisu baš zanimali za prebacivanje Arslanagića u A selekciju, pa i to je valjda neko mjerilo i za nas.

Dakle, prvo dokumenti, jer Dinu Arslanagića ne bi trebali izgubiti nipošto, a onda još pure da bi se igralo od prve minute u prvom timu repke, pored Šunjića, Bičakčića, Vranješa, Kolašinca.


Sanjin PRCIĆ (20), centralni vezni
Ren (Liga 1)

Sanjin je bio zaslužio bar neki nastup na prijateljskim tekmama još za vrijeme i pogotovo nakon kvalifikacija, ali svi znamo kako je to prošlo…
Ipak, pred početak kvalifikacija za EURO 2016, selektor Sušić je uvrstio Prcića na svoj spisak po prvi put !Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s