Milan ĐURIĆ


Milan ĐURIĆ (23), napadač
Čezena (Seria A)

Čezena se ove sezone takmiči u Seriji A, a menađer tima smatra da je naš mladi igrač spreman da predvodi napad svog tima, zato bi za Milana ovo moglo biti i vrijeme povratka u reprezentaciju.

“Milan je pripreme odradio fantastično, u prijateljskim utakmicama je uvijek imao važnu rolu, poznajemo se godinama, vrlo dobro zna šta hoću od njega, malo je igrača poput njega, napravit ću jednu paralelu, Milan je naš Luca Toni.” – Pierpaolo Bisoli, menađer Čezene

Gorostasni Milan ima nesreču da igra u Italiji, gdje sportiste njegove fizionomije ne vole gledati u fudbalu. Da mu je Sušić pružio priliku – nakon one 4 tekme za U-21, u kojim je zabio 6 golova uz 2 asistencije, od čega je samo njemačkoj selekciji, čija je odbrana bila sastavljena od bundesligaških prvotimaca (!), zabio 3 gola i asistirao za četvrti (za izjednačenje na 4:4) – ovaj je momak, možda, mogao nači malo bolji klub, i to izvan Italije, na primjer u Njemačkoj gdje su uvijek cijenili korpulentne centarfore. Reprezentacija bi pomogla Milanu, Milan bi pomogao repki – međutim, Sušić ga nikad nije ni pomislio pozvati na neku prijateljsku tekmu.
Šta bi bilo, kad bi bilo ….

Do ove sezone je Milan kao član Čezene često bio na posudbama, a to se u Seriji B uglavnom svodi na tromjesečne ili najduže polugodišnje posudbe, tako da je Milan u samo u prošloj sezoni morao proći kroz dva različita kluba, Trapani i Citadela. S obzirom na tu činjenicu, njegov učinak uopće nije loš – nije lako uklopiti se u igru dva a nekad i tri različita tima po sezoni, i opet imati neki učinak – prvo je za Trapani odigrao 13 tekmi (628 minuta) uz 3 postignuta gola, a zatim za Citadelu 15 tekmi (1038 minuta) uz 4 gola i 2 asistencije. Dakle, nije loše – jedna sezona, dva različita tima, 28 tekmi, 7 golova i 2 asistencije.
Isto tako treba imati na umu da nije isto kada napadača poput Milana, sa neobičnim fizičkim predispozicijama, pogotovo za italijanski fudbal, i neospornim golgeterskim talentom, opslužuje neki anonimni veteran iz veznog reda prosječnog drugoligaša, ili kada bi iza njega igrali Miske, Pjanić, Lulić, Salihović i ostali.
Uostalom, tako je bilo i kad je dolazio da igra za U-21 selekciju – uz talente kakvi su Stevanović, Višća i Grahovac, Milan je zabio 6 golova i napravio 2 asistencije u samo 4 tekme, dok je u to vrijeme u Italiji toliko golova davao za cijelu sezonu !
Šta bi bilo … da mu ovi velemajstori stvaraju šanse, a pored sebe ima svjetsku klasu u Edinu Džeki. Volio bih ga vidjeti kako bi se snašao …

Svakako bi mu par prijateljskih tekmi u repki pomoglo da stabilizuje karijeru, a tako bi i repka bila na dobitku. Ustvari, danas su šanse da se to desi nešto veče, s obzirom da ovu sezonu započinje kao bitan igrač svogmatičnog kluba Čezene, i s kojim će igrati u Seriji A.
Kako izgleda Milan se definitivno nametnuo svom menađeru/treneru, koji od njega očekuje da vodi napad Čezene, sada je još ostalo da se dobrim igrama i golovima nametne i Sušiću.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s