Amel TUKA, bh. atletičar (800m)

Ako je atletika “kraljica sporta”, onda je Amel TUKA kralj bosanskohercegovačkog sporta od nezavisnosti na ovamo !

Amel Tuka sa bronzanom medaljom na svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015

Amel Tuka sa bronzanom medaljom na svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015

Svaka čast majstore !

Ni olimpijada nije daleko… 😉

Bronza na svjetskom prvenstvu 2015 u Pekingu

Na svijetskom prvenstvu u Pekingu, na dan xx. augusta, Tuka je osvojio prvu medalju za bh. atletiku.

Ali moram priznati da je moj utisak kako je veliki šampion pruge, Rudiša, nadmudrio neiskusnog, da ne kažem naivnog, Amela (i ostale konkurente), pobjedivši ga ali ne i nadtrčavši našeg šampiona !

Rudiša je pobjedio u vremenu od 1:45:84, drugi je bio Adam Kszczot s vremenom 1:46.08, dok je Tuka stigao treči u vremenu 1.46.30.

David Rudisha of Kenya, Adam Kszczot of Poland & Amel Tuka of BiH - men's 800m final, 2015 IAAF World Championships, National Stadium (Bird's Nest), Beijing, China, 26 August 2015

Adam Kszczot of Poland, David Rudisha of Kenya, Amel Tuka of BiH – men’s 800m final, 2015 IAAF World Championships, National Stadium (Bird’s Nest), Beijing, China, 26 August 2015

Kroz uvodne dvije trke, kvalifikacijsku i polufinalnu, Rudiša nije uspio istrčati niti jedan rezultat bolji od Amelovih kvalifikacijskih vremena, naprotiv, trčao je daleko sporije.
Tako je i vrijeme u kojem je Rudiša osvojio zlato, 1:45.84, za tačno jednu sekundu sporije od Amelovog polufinalnog vremena 1:44.84:

  • u kvalifikacijskoj trci Amelovih 1:46.12 je bilo 6. vrijeme, dok je Rudišinih 1:48.31 bilo 29. vrijeme kvalifikacijske trke;
  • u polufinalnoj trci Amel je istrčao 1. vrijeme polufinala (!) sa 1:44.84, dok je Rudiša istrčao tek 14. vrijeme polufnala sa 1:47.70;

i i sve to Amel je radio bez većeg napora.

Finalna trka je bila spora, a Amel Tuka je uz malo više iskustva i koncentracije, a uz malo manje odvlačenja pažnje i opterečivanja patriotskim zanosom naših medija i očekivanjima navijača, mogao do zlata, ili bar do srebra. Lako.

Predstavljanje pred svijetom u vremenu 1:42:51 – Dijamantska liga, Monako

O kakvom se reultatu radilo naši mediji i javnost, siguran sam, dan-dva nisu bili svjesni.

Amel TUKA - nacionalni rekord, rezultat sezone, 11. najbolji rezultat u historiji na 800 metara

Amel TUKA – nacionalni rekord, rezultat sezone, 11. najbolji rezultat u historiji na 800 metara

Ne znam šta se može desiti do kraja ove godine pa da zasjeni ovaj Amelov uspjeh.
Jedino da, recimo, košarkaška repka osvoji zlato na evropskom prvenstvu, sve ostalo što nas očekuje i što bi moglo da se desi definitivno ostaje iza Amelovih nevjerovatnih 1:42:51

(UPDATE: Selekcija U-16 košarkaške reprezentacije BiH je uradila upravo to – osvojila zlato na evropskom prvenstvu u Litvaniji 🙂 To je ujedno prva zlatna medalja za BiH u ekipnom sportu, u svim kategorijama.)

Dakle, ovaj rezult koji je Amel je postavio u Monaku, u trci 800 metara u okviru Dijamantske lige, najbolji je rezultat na svijetu u ovoj sezoni, a ujedno 11. rezultat svih vremena na 800 metara, i naravno, nacionalni rekord BiH !

Sportista godine i sportski događaj godine za BiH desio se u Monaku, a glavni junak je naš najbolji atletičar Amel TUKA !
(UPDATE: Dobro, zlato mladih košarkaša, Amelova bronza na svjetskom, i najbolje vrijeme sezone sa Dijamantske lige iz Monaka su sportski događaj godine, a akteri najbolji sportisti godine u BiH 🙂 )
Tuka, bronza u Pekingu 2015 - Ako je atletika "kraljica sporta", onda je Amel TUKA kralj bosanskohercegovačkog sporta

Tuka, bronza u Pekingu 2015 – Ako je atletika “kraljica sporta”, onda je Amel TUKA kralj bosanskohercegovačkog sporta

Advertisements