20.10.’13 – Arslanagić nije potreban (!?)

20. Oktobra 2013 – za Avazov Sport (a prenio Sport.ba) Sušić je dao intervju, a između ostalog izjavio i slijedeće:

Avazov Sport: Imamo kratku klupu, a kontinuitet pozitivnih rezultata.

– Imamo mi i na klupi igrača koji mogu unijeti ili donijeti preokret. Istina, nemamo puno… Izet Hajrović je odlučio meč u Žilini, Edin Višća u posljednje vrijeme iskoristi priliku kad god je dobije…
Ali, činjenica je da nam fali nekoliko igrača da, prije svega, pojačaju konkurenciju. Jer, imamo nekoliko igrača, koji kako god da igraju – moraju igrati. A drugi su motivi kad jedan igrač zna da – ako odigra slabo, u sljedećoj utakmici neće igrati. Puno to znači… Ne, nemamo mi puno igrača, ali ima ih koji mogu sa klupe donijeti prevagu i riješiti utakmicu.
Generalno, u svakoj liniji nam fali još po jedan kvalitetan igrač. Možda nam najmanje igrača nedostaje u odbrani, ali po jedan igrač sredine terena i napadač bi nam dobro-došao. Međutim, taj defanzivni vezni – bar kod mene, pored motoričkih sposobnosti mora da zna i igrati. Ne, nije dovoljno da jedan igrač bude samo nekakav razbijač, da samo pravi prekršaje, zaustavlja akcije protivnika…
Hoću da imam igrače koji znaju igrati.

Avazov Sport: Ko je to?

– Kod nas ga nema… To je, naprimjer, Elvir Rahimić od prije nekoliko godina.

Avazov Sport: Do novembarskog, prijateljskog duela sa Argentinom pravo nastupa bi trebao steći Sead Kolašinac i Tino Sušić. Kakva je situacija sa Dinom Arslanagićem iz Standarda?

– Arslanagić nije ništa uradio da postane naš reprezentativac, niti u ovom trenutku razmišljam o njemu, jer imamo dosta stopera. Treba nam jedan pravi defanzivni igrač – lijevi bek (od kada nam to treba lijevi bek, imamo ih u momentu razgovora dvojicu, i Kolašinca na pragu !?!? Desnog beka ne spominje jer je valjda Vršajević naš super-star !?). Tu poziciju trenutno igra Sejad Salihović, premda je on igrač sredine terena… Međutim, povratak Mensura Mujdže, Ognjena Vranješa… te dolazak Kolašinca, bit će pojačanje za naš tim. Ipak, to su tri igrača koja će pojačati konkurenciju.
Fali nam još jedan vezni, defanzivni igrač, ali ga ja – bar u ovom trenutku, ne vidim. Mi igramo, praktično, bez defanzivnog veznog igrača.

Pet mjeseci ranije, 24. maja 2013, na nekoj od press konferencija (video klip postavljen na website SportSport.ba), Sušić govori o Arslanagiću na slijedeči način:

“Arslanagić isto igra za mladu reprezentaciju Belgije. Nije dovoljno da par puta odigra u jednoj solidnoj ekipi, da bi odmah trebao selektor A reprezentacije da razmišlja o njemu. On je mlad momak, ja sam dobio informaciju za njega. Pratio sam ga, ne znam da li ima naš pasoš”.
(Šta Pape misli kada je štoperska pozicija za koju konkuriše Dino Arslanagić u pitanju može se zaključiti iz slijedečeg:  “Što se tiče Cocalića, ja na toj poziciji imam dosta igrača, čak imam i viška stopera kada je Vranješ spreman”)

Ipak u međuvremenu navodi neke igrače koji mu trebaju, npr. Tino-Sven Sušić:

“Njegov status je isti kao kod Kolašinca. Igrao je za mladu reprezentaciju Belgije, razgovarao sam s njim i rekao sam mu da počne da rješava te administrativne stvari. On je standardan igrač u posljednje vrijeme, igra dobro, ali prvo mora da se ustali u Hajduku, pa tek onda da bude na spisku reprezentacije. Kažem, ne treba preskakati etape, treba postaviti ciljeve i onda ostvarivati jedan po jedan. Možda jedan dan bude interesantan našoj reprezentaciji, ali prvo treba da obezbijedi mjesto u Hajduku”.

Samo mjesec dana prije toga, 19. septembra,  “Avazov Sport” piše a Internet portal Ljutikrajisnici.com prenosi da Dino Arslanagić ima samo jednu seniorsku, odnosno A reprezentaciju na umu: “Od svoje 15. godine nastupam za omladinske reprezentacije Belgije, sa kojom sam bio učesnik europskih i svjetskih prvenstava. Ipak, cijelo vrijeme čekam poziv iz BiH. Ali, do njega još uvijek nije došlo. Međutim, moja je želja poznata, želim igrati za Bosnu i Hercegovinu jer tu zemlju volim, a time bih učinio porodicu ponosnijom, jer su moji roditelji ranije živjeli u BiH.”

Poenta je u tome da Sušiću možda i ne trebaju ovi mladi nadolazeći igrači, ali bh. reprezentaciji sigurno trebaju – još je teže doći do njih jer su to sve momci iz dijaspore koji ne mogu vječno odbijati pozive iz svojih matičnih saveza, a i zašto bi kad im ovakve stvari poručuje bh. selektor – ne počinje i ne završava naš reprezentativni fudbal sa Sušićevim timom i svjetskim kupom u Brazilu !

lijevi bek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s