Diktatura zaraćenih “sportalâ”

Podržimo Sport.ba, Ahmeda Pašalića, i ostale uposlenike tog portala u odbrani primitivizma i nesportskog ponašanja na sportskim terenima.
“Ovo je Bosna!” – pljuvanje, gađanje žvakom, mržnja prema sportskom rivalu i vrijeđanje njegovih simbola sveta je dužnost i pravo svakog pravog i iskrenog navijača-patriote. U skladu s tim vrijeme je da se stane u kraj izdajnicima koji misle svojom glavom i pozivaju se na raznorazne slobode, pogotovo onu o govoru i izražavanju, zbog čega vjerni čitaoci traže da Sport.ba počne praviti spiskove, mogli bismo ih, na primjer, zvati crne liste, sa imenima onih koji su se, na svoju ruku, drznuli kritikovati savez, medije, navijače, reprezentaciju, igrače, njihovu igru, zalaganje i ponašanje. Heil Hitler ! 😛

Šalu na stranu (ili Disklejmer): Svi odrasli ljubitelji sporta (posebno fudbala), posjetioci sportskih Internet stranica i čitaoci, koji nisu “zaostali u razvoju”, tj. nemaju intelektualne i bilo kakve mentalne poteškoće, ne osječaju se nezrelo ili bespomoćno, zbog čega nisu spremni na pokroviteljski odnos i bahato obračanje “novinara” i “editora”, zasićeno primitivizmom, neprofesionalnim, neprincipijelnim i neetičnim nastupima, imaju pravo na protest i ismijavanje skandaloznih ispada sportskih online medija.
Pri tom sebi rezervišu pravo da sami sude o sportskim događajima, bez prepuštanja predpostavljenim “autoritetima”.

Takođe, rezervišu sebi pravo i da komentarišu, kritikuju, osuđuju i ismijavaju rat dva uber-popularna sportska portala, Sport.ba i Sportsport.ba, a koji se odražava i na pisanje njihovih, hm, uposlenika (može?), a to znači, u krajnjoj liniji, i na čitaoce. Sport i sportisti, u trenuticima kada se obračun odvija, praktično postaju taoci ili pijuni (Muhamed Bešić u ovom slučaju), a čitaoci kolateralna žrtva polupismenog polusvijeta. Razlozi su banalni, djetinjasti, iako su često poslovne prirode, mada preovladava sukob na ličnom nivou (vlasnika?, urednika?, “novinara”?, sve tri kategorije?). Bez obzira na povode i uzroke ovaj Internet cirkus: a) potvrđuje sve loše ocjene, i sudove o domaćem sportskom novinarstvu, b) da se ono nalazi u rukama neobrazovanog, neprofesionalnog i neetičnog kadra, koji ne može da se otme svojoj bahatosti i primitivizmu.

Taman kad čovjek pomisli da je sve pročitao šokira ga novi, šizofreni primjer primitivizma, neprofesionalnog i populističkog sluđivanja (čitalačke) publike.

Riječi nas izdaju ovdje na Sport.ba - zastrašujući screenshot Twitter streama Sport.ba

Riječi nas izdaju ovdje na Sport.ba – zastrašujući screenshot Twitter streama Sport.ba

S ovakvom bestidnom demonstracijom vlastitog provincijskog mentaliteta i svijesti, nestručnosti i neprofesionalizma, demagoškog podilaženja i huškanja istomišljenika s jedne strane, te potkazivanja i žigosanja neistomišljenika s druge, rijetko se meže susresti i u ovakvom toksičnom medijskom okruženju, kakvo je ovo naše iščašeno bosanskohercegovačko.

Ako nam je sport na najnižim granama, onda je sportsko (Internet) novinarstvo crv na korijenu tog drveta. Medijski prostor i atmosfera su bez sumnje prilično zagađeni, ali sportsko novinarstvo je u takvoj medijskoj geografiji poput “Miljacke poslije kiše”.

Spin portala Sport.ba na reakciju igrača i selektora o slučaju “žvaka”

Kako su reagovali igrači i selektor, na sreču, svi smo mogli vidjeti i čuti iz više raznih izvora.
Nema ništa važnije od tih “izvora”, ako se bavite novinarstvom, ali ako se bavite propagandom, obmanama, spinovanjem, onda vam izvori uopšte ne trebaju, dovoljno je da imate platformu i (pokvarenu) maštu, i voila !
Evo kako te reakcije prenosi Sport.ba i njihov novinar, Ahmed Pašalić, i kako se sugeriše svojim čitaocima vlastita verzija, u kojoj se šutnja saigrača izjednačava s podrškom, iako su svi mogli čuti, vidjeti i staviti u pravilan kontekst tu njihovu šutnju, te bestidno, a to je poseban biser čak i za Sport.ba, priziva Baždarevićevo pljuvanje sudije koje se izjednačava sa Bešićevim gađanjem protivničkog igrača žvakom. Pošto je Meša “iskusan” u tom poslu, mora da na Bešićev potez neče reagovati oštro, istovremeno, zbog svog sadašnjeg statusa, godina i rejtinga, dovođenje u vezu Bešićevog poteza sa onim Baždarevićevim iz 1980-ih služi Pašaliću i redakciji da nekako cijeli taj čin svede na apsolutno prihvatljivu mjeru – poručuje se da je to ne samo prihvatljivo nego, eto, sasvim normalno ponašanje, u žaru igre, barem u očima “novinara” Ahmeda Pašalića i uredništva Sport.ba portala tu nema nikakvog dvoumljenja.
Iako providan, ovaj perfidni, šizofreni potez je opasan kao i svaka druga medijska manipulacija masama:

“Svi reprezentativci i selektor Mehmed Baždarević su nakon utakmice ostali pribrani i šutnjom podržali Muhameda Bešića. Selektor Baždarević je osjetio nadolazeća dešavanja, pa čak otvoreno kazao kako će karton Bešića riješiti u svlačionici. Čitaoci su ostali iznenađeni te se javno pitali da li je moguće da se javno pišu ovakve stvari. Dovoljan je to pokazatelj kako to nije mišljenje većine i tako i treba da bude.”Sport.ba, (prvi članak)

“Muhamed Bešić u sinoćnjem susretu napravio je pogrešku koja ga je koštala isključenja ali selektor nije bio previše oštar prema njemu jer ga u jednu ruku razumije.
Mehmed Baždarević nije mnogo kritikovao Muhameda Bešića jer je i sam napravio sličnu grešku.
Naime, Jugoslavija je na Koševu igrala protiv Norveške, a Meša je isfrustriran i ljut na turskog sudiju pljunuo (…)”Sport.ba, (drugi članak)

Ko nije s nama – ubi, zakolji, da kritika i sloboda govora ne postoji

Neka sad govori pisanija sama za sebe, jer mene riječi izdaju. By the way, nije za djecu mlađu od 18 godina, ali ni za starije ukoliko, iz bilo kojeg razloga, funkcionišu pod uslovom smanjenog mentalnog kapaciteta:

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Podrzimo Sport.ba u odbrani primitivizma

Naravno, poziv na zbijanje patriotskih redova nije ostao bez odgovora u vidu komentara na članak, uz jedan disidentski glas, i dva glasa apsolutne podrške:

Podrzimo Sport.ba - Komentari

Podrzimo Sport.ba – Komentari

K’o u folk pjesmi – od internata do Lamborđinija

Opravdavanje i apologija za primitivizam ne dolazi samo sa Interneta, ima nešto i štampanom Avazovom Sportu.
Par dana nakon incidenta, u odbranu Bešićevog ponašanja staje i Avazov Sport, doduše indirektno, kamuflirajući svoju podršku pričom o “teškom” djetinstvu, daleko od roditelja. Čitaoci bi trebali da se sažale i prestanu sa osudama jer je, eto, odrastao u internatu, daleko od rodtelja, dakle, naš idol je imao teško djetinstvo – mi trebamo imati mnogo razumjevanja, i nimalo kritike, u svojim nježnim patriotskim srdacima.

O osudi da ne govorimo – oni koji kritikuju naše novokomponovane idole-multi-milionere, koji nam skreču pažnju sa sirotinjskih penzija, besposlice i opšte pljačke društvene imovine, prokazujemo kao izdajnike i anti-patriote, a oni koji se odvaže na osudu, eh, ti su zločinci… nema milosti !?

Najvažnije: slušajte vašeg lokalnog novinara, on vam želi samo dobro !


* Bešić se izvinuo svima redom, ali za najvažnije utakmice reprezentacije neče biti na raspolaganju selektoru i svojim kolegama, saigračima !


Update:
U međuvremenu Bešić se i povrijedio, na žalost, tek što je dobio priliku da počne jednu tekmu.
Međutim, sasvim očekivano, njegova zla kob je probudila kretivnost u nekom na Sport.ba, pa su čitaoci počašćeni izvještajem koji ima ovakav naslov:

SCH

SCH

Leave a comment